Περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά έχει απελευθερώσει ο στρατός της Νιγηρίας την τελευταία εβδομάδα από το δάσος Σαμπίσα, το προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Οι γυναίκες αυτές, ελεύθερες πια σπάνε τη σιωπή τους και μιλάνε για τον εφιάλτη που έζησαν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Ads

Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ μπήκαν στα χωριά τους και σκότωσαν τους άνδρες και τους εφήβους. Στη συνέχεια της πήραν αιχμάλωτες αναγκάζοντας σε απάνθρωπες συνθήκες, μεταξύ ζωής και θανάτου. Από έναν καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Γιόλα, όπου μεταφέρθηκαν μετά την απελευθέρωση τους μίλησαν στα ΜΜΕ για τη φρίκη της ομηρίας τους αλλά και για την επιχείρηση διάσωσης τους.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=ue2Z8BgD3Ls]

Η Σεσίλια Αμπελ, μία από τις γυναίκες που απελευθερώθηκαν, δήλωσε ότι ο σύζυγός της και ο πρωτότοκος γιος της εκτελέστηκαν μπροστά της, πριν οι ισλαμιστές αναγκάσουν εκείνη και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά της να τους ακολουθήσουν στο δάσος. Για δύο εβδομάδες, πριν οι στρατιώτες σώσουν την ίδια και τα παιδιά της, δεν είχε φάει σχεδόν τίποτε.

Ads

«Μας έδιναν μόνο ξερό καλαμπόκι τα απογεύματα. Δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους. Πολλοί από εμάς που είχαμε αιχμαλωτιστεί πέθαναν στο δάσος Σαμπίσα. Ακόμη και μετά τη διάσωσή μας, 10 πέθαναν στον δρόμο της επιστροφής», διηγείται.

Οι όμηροι στους οποίους παρασχέθηκε τροφή και ιατρική βοήθεια υπέφεραν από υποσιτισμό και από ασθένειες. Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι. «Κάθε μέρα βλέπαμε τον θάνατο μιας από εμάς και περιμέναμε τη δική μας σειρά», αφηγήθηκε η 24χρονη Ασάμπε Ουμάρου.

«Δεν μας επέτρεπαν να κινηθούμε ούτε εκατοστό», είπε η μία από τις γυναίκες που απελευθερώθηκαν, η Ασάμπε, αναφερόμενη στην ομηρία της. «Αν χρειαζόταν να πας τουαλέτα, σε ακολουθούσαν. Μας κρατούσαν σε ένα μέρος. Ήμασταν δεμένες. Ευχαριστούμε τον θεό που είμαστε ακόμη ζωντανές. Ευχαριστούμε τον νιγηριανό στρατό που έσωσε τις ζωές μας», πρόσθεσε.

«Οταν είδαμε τους στρατιώτες υψώσαμε τα χέρια και φωνάξαμε για να μας βοηθήσουν. Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που μας φρουρούσαν άρχισαν να μας πετάνε πέτρες απαιτώντας να τα ακολουθήσουμε σε ένα άλλο κρησφύγετο, αλλά αρνηθήκαμε διότι ήμασταν σίγουρες πως οι στρατιώτες θα μας έσωζαν», είπε η 24χρονη, η οποία κρατείτο μαζί με τα δύο παιδιά της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα Ισλαμικό Κράτος στη δυτική Αφρική, έχουν απαγάγει πάνω από 2.000 γυναίκες και κορίτσια από τις αρχές του 2014. Πολλές χρησιμοποιήθηκαν ως μαγείρισσες, σεξουαλικές σκλάβες, ή ανθρώπινες ασπίδες.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ και μίλησαν για τα όσα έζησαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας, είπαν ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, τις πάντρεψαν διά της βίας και ότι τις εξανάγκασαν σε οικιακές εργασίες όλη μέρα, ενώ πολλές από αυτές έπεσαν θύματα βιασμού ακόμα και ομαδικού. Άλλες πρώην όμηροι είπαν ότι εξαναγκάστηκαν να φέρουν όπλα και να κατασκευάζουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο στρατός της Νιγηρίας κατάφερε να απελευθερώσει τις ομήρους έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση την τελευταία εβδομάδα. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι συνέλαβε ένα πρόσωπο το οποίο προμήθευε τρόφιμα και καύσιμα στην Μπόκο Χαράμ. Παρόλο που ο αριθμός των απελευθερωθέντων είναι μεγάλος, καμία από τις 200 σχεδόν μαθήτριες που είχαν απαχθεί από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ πριν από έναν χρόνο δεν βρίσκεται ανάμεσα τους. Οι πρώην αιχμάλωτες μάλιστα ανέφεραν ότι δεν της είδαν, ούτε έμαθαν κάτι για αυτές, κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Σημειώνονται ότι μονάδες του στρατού της Νιγηρίας, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Καμερούν και του Νίγηρα, έχουν αποσπάσει τεράστιες περιοχές από τα χέρια της Μπόκο Χαράμ τους τελευταίους δύο μήνες.