Δύο χρόνια ακριβώς μετά την απαγωγή των μαθητριών του λυκείου της Τσίμποκ στη Νιγηρία από τη Μπόκο Χαράμ, η ισλαμιστική οργάνωση έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αποδείξεις για το ότι κάποιες από αυτές είναι ζωντανές.

Ads

Πρόκειται για ένα βίντεο το οποίο εστάλη στην κυβέρνηση της Νιγηρίας και δείχνει 15 κορίτσια ντυμένα στα μαύρα να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως κάποιες από τις μαθήτριες που είχαν απαχθεί. Κάποιες μάλιστα από τις μαθήτριες αναγνωρίστηκαν και από τους γονείς τους.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο αναπτερώνει τις ελπίδες ότι τα κορίτσια μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψουν σπίτι τους.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ και έχουν μιλήσει για τα όσα έζησαν, έχουν πει ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, τις πάντρεψαν διά της βίας και ότι τις εξανάγκασαν σε οικιακές εργασίες όλη μέρα, ενώ πολλές από αυτές έπεσαν θύματα βιασμού ακόμα και ομαδικού. Άλλες πρώην όμηροι έχουν διηγηθεί ότι εξαναγκάστηκαν να φέρουν όπλα και να κατασκευάζουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ads

Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση, η οποία υπέστη σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες έπειτα από επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής, πολλαπλασίασε επίσης τις επιθέσεις αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας συχνά ως καμικάζι, γυναίκες και κορίτσια που έχει απαγάγει, προκειμένου να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση δεκαπλασιάστηκε, μάλιστα το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef. Από τέσσερα παιδιά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις καμικάζι το 2014, ο αριθμός τους έφθασε τα 44 το επόμενο έτος, πιο συγκεκριμένα.

Εκατοντάδες είναι οι γονείς που ετοιμάζουν σήμερα, ένεκα της συμπλήρωσης των 2 χρόνων από την απαγωγή, νέα διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την εύρεση των παιδιών τους.

Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=EPZbVA60cPo]

Το χρονικό της απαγωγής

Ήταν 14 Απριλίου όταν οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έστρεψαν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στο μικρό χωριό Τσιμπόκ της Βόρειας Νιγηρίας. Μπάινοντας στο σχολείο του χωριού οι αντάρτες απήγαγαν 276 κορίτσια, 219 από τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια τους, χωρίς πληροφορίες για την τύχη τους.

«Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά, στο όνομα του Αλλάχ», είχε δηλώσει ο επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών Αμπουμπακά Σεκάου στο βίντεο διάρκειας 57 λεπτών με το οποίο η οργάνωση που έχει αιματοκυλίσει τη Νιγηρία είχε αναλάβει την ευθύνη. Οι αντάρτες είχαν διαμηνύσει τότε ότι απήγαγαν τα κορίτσια γιατί «πρέπει να σταματήσει η δυτική παιδεία».

Η υπόθεση που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η δράση της Μπόκο Χαράμ, η οποία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των κοριτσιών.

Από τότε, και παρότι η παγκόσμια καμπάνια #BringBackOurGirls είχε γνωρίσει μεγάλη απήχηση σε συμμετοχή ακόμη και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, οι έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών έχουν αποβεί άκαρπες.