Φόβους ότι είναι νεκροί και οι εξήντα άνθρωποι που αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου όπου είχαν καταφύγει, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, εξέφρασε ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

Ads

Το χωριό Μπιλοχορίβκα έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού, «οι βόμβες έπληξαν το σχολείο και, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε ο κυβερνήτης στο Telegram. Στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 90 άνθρωποι και οι 27 από αυτούς σώθηκαν.

«Εξήντα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο είναι πιθανότατα νεκροί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή μετά την έκρηξη που προκάλεσε η βόμβα. «Ήταν αδύνατον κατά τη διάρκεια της νύχτας να εργαστούν οι διασώστες εκεί, λόγω των πληγμάτων. Θα χρειαζόταν να φωτίσουν τον χώρο, κάτι που θα προσέλκυε νέους βομβαρδισμούς», είπε.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του ενώ άλλοι διασώστες πήγαν και στο γειτονικό χωριό Τσεπιλίφκα, όπου μια οβίδα έπληξε ένα σπίτι στο οποίο βρίσκονταν 11 άνθρωποι. «Εκεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβιώσει», είπε. Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι βρίσκονταν στο υπόγειο και το σπίτι χτυπήθηκε από οβίδα πυροβολικού και όχι από βόμβα αεροπλάνου.

Ads

«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλήγμα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Μπιλοχορίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου περίπου 90 άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, Αμίν Αουάντ. Η επίθεση αυτή «είναι άλλη μια βάρβαρη υπενθύμιση της ωμότητας αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.