Τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί της έντασης με το Ιράν η Ουάσιγκτον, κλιμακώνοντας την επιθετική της πολιτική που «εγκαινιάστηκε» πρόσφατα με τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τόνισε πως οι κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν σε βάρος του Ιράν θα είναι οι ισχυρότερες στην ιστορία.

Υπογράμμισε ότι το Ιράν ποτέ δεν θα έχει ξανά «δεσπόζουσα θέση στην κυριαρχία» της Μέσης Ανατολής, ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Επίσης έθεσε τις 12 προϋποθέσεις των ΗΠΑ για μία «νέα συμφωνία» με το Ιράν, οι οποίες και σηματοδοτούν θεμελιώδεις αλλαγές, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία του 2015, που είχε υπογράψει η Τεχεράνη με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και ακόμη πέντε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Ads

Οι 12 προϋποθέσεις των ΗΠΑ

  • Να δώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πλήρη αναφορά για τις προγενέστερες στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος και να εγκαταλείψει μόνιμα και με αποδείξεις το πρόγραμμα αυτό. 
  • Να σταματήσει τον εμπλουτισμό και να μην προχωρήσει στην επανεπεξεργασία  πλουτωνίου, κλείνοντας παράλληλα τον αντιδραστήρα βαρέων υδάτων. 
  • Να παρέχει στον ΔΟΑΕ ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. 
  • Να τερματίσει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και να σταματήσει την περαιτέρω δρομολόγηση ή ανάπτυξη πυραυλικών πυρηνικών συστημάτων.
  • Να απελευθερώσει όλους τους πολίτες των ΗΠΑ καθώς και τους πολίτες των εταίρων και συμμάχων των ΗΠΑ.
  • Να τερματίσει την υποστήριξη στις «τρομοκρατικές ομάδες»της Μέσης Ανατολής, στις οποίες οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και το Ισλαμικό Τζιχάντ. 
  • Να σεβαστεί την κυριαρχία της ιρακινής κυβέρνησης και να επιτρέψει τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη των σιιτικών πολιτοφυλακών. 
  • Να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες Χούτι και να εργαστεί προς μια ειρηνική, πολιτική διευθέτηση στην Υεμένη. 
  • Να αποτραβήξει όλες τις δυνάμεις που διοικεί σε ολόκληρη τη Συρία. 
  • Να σταματήσει την υποστήριξη των Ταλιμπάν και άλλων «τρομοκρατών» στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή και να παύσει να φιλοξενεί ανώτερους ηγέτες της Αλ Κάιντα. 
  • Να τερματίσει την στήριξη των Φρουρών της Επανάστασης στις τρομοκρατικές ομάδες και τους στρατιωτικούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο. 
  • Να τερματίσει την απειλητική συμπεριφορά του εναντίον των γειτόνων του, πολλοί από τους οποίους είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Να σταματήσει τις απειλές για καταστροφή του Ισραήλ και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τις απειλές στη διεθνή ναυτιλία και τις καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις. 

Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο Πομπέο, τόνισε ότι αυτές θα αρθούν μόνο «εάν η Ουάσιγκτον γίνει μάρτυρας σημαντικών αλλαγών στην πολιτική της Τεχεράνης», προσθέτοντας ότι δεν ήταν οι ΗΠΑ, αλλά το Ιράν, που πυροδότησε με τη στάση του τις νέες απαιτήσεις.

Επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ σχολίαζαν πως η προσέγγιση Πομπέο δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης και επομένως δεν μπορεί να βρει στήριξη από τη Μόσχα, το Πεκίνο ή τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διαβάστε επίσης: Προς έναν Τρίτο Πόλεμο του Κόλπου;

Η απάντηση της Τεχεράνης ήταν άμεση: «Ποιοι είστε εσείς να αποφασίζετε για το Ιράν και τον κόσμο; Ο κόσμος σήμερα δεν δέχεται η Αμερική να αποφασίζει για τον κόσμο, καθώς οι χώρες είναι ανεξάρτητες. Εκείνη η εποχή τελείωσε. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με τη στήριξη του έθνους μας», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί  σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ότι οι ΗΠΑ ξανακάνουν τις «ίδιες λάθος επιλογές». «Η απάτη της διπλωματίας των ΗΠΑ είναι απλά μια οπισθοδρόμηση σε παλιές συνήθειες: Εγκλωβισμένη σε αυταπάτες και αποτυχημένες πολιτικές – που υπαγορεύονται από διεφθαρμένα Ειδικά Συμφέροντα – ξανακάνει τις ίδιες λάθος επιλογές και συνεπώς δρέπει τις ίδιες βλαβερές ανταμοιβές. Το Ιράν, στο μεταξύ, συνεργάζεται με τους εταίρους στην μετά-ΗΠΑ JCPOA (σ.σ.διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν)», τόνισε ο Ζαρίφ.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις απαιτήσεις που παρέθεσε ο Πομπέο για μια νέα συμφωνία, χαρακτηρίζοντας αυτές «ψέματα» που στοχεύουν να αποσπάσουν την προσοχή από την παραβίαση της Ουάσιγκτον της διεθνούς συμφωνίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.