Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της απόσχισης με την Ισπανία και υπέρ της ενότητας τη χώρας. 

Ads

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή».

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία και 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές αλλά και τις ισπανικές αρχές. 

«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου με εξίσου μεγάλη συμμετοχή. 

image

Ads

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε την «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη», μια «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». 

Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015. Σημειώνεται ότι οι αποσχιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.

image

image

«Votarem, votarem» (θα ψηφίσουμε) φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το σύνθημα αυτών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. 

Οι ίδιοι αναφέρονταν στις εκλογές που προκήρυξε στην Καταλονία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 με την οποία προχώρησε στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής. 

image