Στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ, προχωρούν την Παρασκευή οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπολύουν τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης. Τη νύχτα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε σημείο ελέγχου κοντά στην Οδησσό. Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος μέσω δηλώσεων από τη ρωσική πλευρά καθώς και την πλευρά της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Ads

«Πριν από είκοσι λεπτά. . . μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων», δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι, συνεργάτης τους Προέδρου της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, στους δημοσιογράφους. Δήλωσε ακόμη ότι «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Πάντως το πρωί της Παρασκευής ένα ελικόπτερο που βρισκόταν σε ουκρανική βάση κοντά στο Σλαβιάσνκ χτυπήθηκε από ρουκέτα στην δεξαμενή καυσίμων προκαλώντας τον τραυματισμό του πιλότου.  Ο ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στη συγκεκριμένη βάση, ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών υποστήριξαν ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και συνολικά τρεις εκρήξεις.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, τόνισε σε δηλώσεις του προς το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο ότι «προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη». «Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η υποστήριξη της Ρωσίας προς τους τρομοκράτες στην Ουκρανία αποτελεί ένα διεθνές έγκλημα». Παράλληλα, κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

Ads

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας,  Μιχαΐλο Κοβάλ, δήλωσε ότι μια μονάδα των ρωσικών δυνάμεων πλησίασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα ενώ αεροσκάφη μετείχαν στα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει την επιχείρησή της εναντίον φιλορώσων ανταρτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας και έχει επαρκείς στρατιωτικούς πόρους για να συνεχίσει την επίθεση 24 ώρες το 24ωρο, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι το Κίεβο ανέστειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του έπειτα από απειλές από τη Μόσχα όταν ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν σε οχυρά των ανταρτών.

Ρωσία: Επιπτώσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με την Μόσχα μπορεί να είναι «ζωτικής» σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Στη διάρκεια συνεδρίασης για την ρωσική αμυντική βιομηχανία ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτειρκών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη Στη δικαιοσύνη για το «αιματηρό έγκλημα» στην ανατολική Ουκρανία από τις υπηρεσίες ασφαλείας, κατηγορώντας, παράλληλα, την Ουάσινγκτον ότι στρεβλώνει τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας.

Κέρι: Η Μόσχα κινδυνεύει να διαπράξει «ακριβό λάθος»

Σε νέες σκληρές δηλώσεις προέβη την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι  «εναποθέσει την πίστη της στον αντιπερισπασμό, την απάτη και την αποσταθεροποίηση» και  καταγγέλλοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να «χρηματοδοτεί και συντονίζει […] ένα βαριά οπλισμένο αυτονομιστικό κίνημα [στην επαρχία] του Ντόνετσκ».

«Πρόκειται για μία πλήρη προσπάθεια να σαμποταριστεί ενεργά η δημοκρατική διαδικασία, μέσω ενός χονδροειδούς […] εκφοβισμού που έχει βαλθεί μέσα στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Κέρι, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου. Επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον «είναι έτοιμη να δράσει» με νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υπογράμμισε πως τα χρονικά περιθώρια που απομένουν προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει στάση και να υλοποιήσει τη συμφωνία της Γενεύης για εκτόνωση της κρίσης στενεύουν.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: Αν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι απλώς ένα σοβαρό λάθος, θα είναι ένα ακριβό λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι αναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανησυχητικές και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σέργκει Σοϊγκού.

«Αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουν την κατάσταση», τόνισε. Νωρίτερα, το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του καταδίκαζε την απόφαση της Ρωσίας να εκκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα, σημειώνοντας πως αυτό «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουν κληθεί οι Ρώσοι να κάνουν, δηλαδή να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Τραυματίες τη νύχτα στην Οδησσό

Στη διάρκεια της νύχτας, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Οδησσό. «Επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. (Η έκρηξη) σημειώθηκε περίπου στις 4 π.μ σε σημείο ελέγχου που είχε εγκαταστήσει μία τοπική ομάδα αυτοάμυνας», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διερχόμενο αυτοκίνητο πέταξε προς το σημείο ελέγχου τον εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η εν λόγω πληροφορία από την αστυνομία.

Οι κάτοικοι της  Οδησσού έχουν εγκαταστήσει αρκετά σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη με στόχο να αποτρέψουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να εισέλθουν από την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας. Η Υπερδνειστερία, όπου εδρεύουν ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα από τη σοβιετική εποχή, και μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Υπερδνειστερία ύστερα από την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία στην οποία η Μέρκελ «εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της. Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι σοβαρές, ανησυχητικές. Αυτό που συνέβη μετά τη Γενεύη είναι απόλυτα απογοητευτικό, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καμία πρόοδο».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο νότιο τμήμα της χώρας, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τη Μέρκελ», επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στο Κίεβο για την μη εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης. 

«Οι ηγέτες των δύο χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό συζητήσεις που θα αφορούν την ασφάλεια της παροχής και της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, στις οποίες θα πρέπει να λάβουν μέρος η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία», κατέληξε το Κρεμλίνο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συζητήσουν για την Ουκρανία. 

Πάντως σε σημερινή τους συνομιλία οι Ομπάμα, Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες απηύθυναν κάλεσμα για άμεση αντίδραση της G7 και αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών από την γαλλική Προεδρία. «Υπενθύμισαν την αξίωσή τους να ευοδωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία», κρίνοντας ότι «η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι θεμελιώδης ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα και με απόλυτη διαφάνεια για το μέλλον τους», τονίζεται.

Σύμφωνα με τους ηγέτες, «η Ρωσία, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Γενεύη, πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, απέχοντας από προκλητικές δηλώσεις ή κινήσεις εκφοβισμού». Εξάλλου, «υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο». Παράλληλα, οι ηγέτες «συμφώνησαν να ζητήσουν την ενίσχυση του ρόλου της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία».