Μέσα σε λιγότερο από 16 ώρες ολοκληρώθηκε η μεταφόρτωση 600 περίπου τόνων χημικών όπλων της Συρίας – εκ των οποίων 80 τόνοι αερίου Sarin – από το δανέζικο πλοίο Ark Futura στο αμερικανικό Cape Ray στο λιμάνι της πόλης Τζόια Τάουρο στην Καλαβρία της Ιταλίας, χθες, Τετάρτη. Το αμερικανικό πλοίο αναχώρησε σήμερα για διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μέσα σε 60 μέρες θα έχει ολοκληρώσει την εξουδετέρωση των χημικών με την μέθοδο της υδρόλυσης. 

Ads

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο έγινε με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία, ενώ το λιμάνι ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρόντες ήταν επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τους Ιταλούς ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Δημαρχείο του San Fernando, σε διαδήλωση που οργανώθηκε από το Σύλλογο “S.Ο.S. Mediterraneo”. 

Μετά την καταστροφή των χημικών όπλων, τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.

Ads

image

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έτσι ανεύθυνα, θεωρώντας ότι είναι μια απλή υδρόλυση. Αν κάτι στραβώσει θα πρόκειται για μια τεράστια, μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη η διευθύντρια της οργάνωσης “Αρχιπέλαγος”, Αναστασία Μήλιου.