Από τα περασμένα μεσάνυχτα άρχισε να ισχύει το καθεστώς των ζωνών αποκλιμάκωσης στην Συρία, οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Ads

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ και ακόμη επτά περιοχές της χώρας, στις οποίες παύουν κάθε είδους συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ένοπλων ομάδων που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος Ασαντ. Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται και οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, ακόμη και των συριακών που επιχειρούν εναντίον των ISIS.

Επίσης, στις ζώνες αυτές προβλέπεται η εξασφάλιση άμεσης και ασφαλούς πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας, δημιουργία υποδομών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στον άμαχο πληθυσμό, καθώς και εθελοντικής επιστροφής προσφύγων. Στις ζώνες θα ληφθούν μέτρα ανοικοδόμησης των δικτύων πόσιμου νερού και ενέργειας.

Ads

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία αυτών των ζωνών ανήκει στην Ρωσία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να θυμίζει, ωστόσο, ότι η συμφωνία έλαβε υπόψη και προηγούμενες σχετικές προτάσεις των ΗΠΑ.