Θα ταξιδέψουν τρισεκατομμύρια μίλια στο Διάστημα, πολύ πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος. 

Ads

Το ερευνητικό πρόγραμμα Starshot Project των 100 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη «διαστημοπλοίων» σε μέγεθος μικροτσίπ με σκοπό την εξερεύνηση στις άκρες του σύμπαντος, ξεκίνησε από τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, έχοντας την υποστήριξη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και κυρίως, τη βαριά «υπογραφή» του Στήβεν Χόκινγκ.

Τα διαστρικά ταξίδια είναι όνειρο πολλών δεκαετιών, αλλά τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα. 

Το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο θα μπορούσε να αποκαλύψει μεγάλα μυστικά του σύμπαντος και να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να φωτογραφίσουν πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί η ζωή.

Ads

image

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Στήβεν Χόκινγκ στο BBC, αυτό που φανταζόμαστε μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε.

«Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως είδος, πρέπει τελικά να απλωθούμε προς τα αστέρια», είπε.

Ενώ μεταξύ άλλων, είπε «αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι η υπέρβαση των ορίων μας. Πώς μπορούμε να υπερβούμε τα όρια μας; Με το μυαλό μας και με τις μηχανές μας». 

image

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ως σοβαρή την πιθανότητα ύπαρξης ενός πλανήτη σαν τη Γη στο αστρικό σύστημα Άλφα Κενταύρου. 

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθιστούν δυνατή μία τέτοια εξερεύνηση κατ ‘αρχήν μέσα σε μια γενιά» είπε ο Χόκινγκ.

Το πλησιέστερο αστρικό σύστημα είναι 40.000 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (25 τρισεκατομμύρια μίλια) μακριά. Χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία θα χρειαστούν περίπου 30.000 χρόνια για να φτάσει ένα διαστημόπλοιο εκεί.

Η ομάδα των επιστημόνων που έχει δημιουργηθεί για το project κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με λίγο περισσότερη έρευνα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο του ταξιδιού σε μόλις 30 χρόνια.

image

To ζητούμενο για αυτό το «μεγάλο άλμα στα άστρα» είναι να βρεθεί μία «κατοικήσιμη ζώνη», ένας πλανήτης που θα μπορούσε εν δυνάμει να φιλοξενήσει την ανθρώπινη ζωή.

Η αποστολή χιλιάδων διαστημικών αεροσκαφών σε μέγεθος τσιπ και εξοπλισμένα με ηλιακά ιστία στο Άλφα Κενταύρου, μπορεί να γίνει σε 20 χρόνια, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η ιδέα και η χρηματοδότησή της που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ανήκει στο Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ -οι γονείς του τον ονόμασαν Γιούρι προς τιμή του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα.  Αυτό είναι το  τελευταίο του όνειρο του κοστίζει ακριβά, αλλά θα τον βοηθήσει  να  διατηρήσει  τη φήμη του πιο «ονειροπαρμένου» Ρώσου ολιγάρχη.

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας που σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και δούλεψε στο Ινστιτούτο Λεμπέντεφ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει  αυτό το ποσό για να χρηματοδοτήσει την έρευνα εξωγήινων.

Το Άλφα Κενταύρου είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο.