Συνήθως οι ιστορικοί χρειάζονται κάποιον χρόνο – συχνά αρκετό – για να καταγράψουν τις ιστορικές προσωπικότητες και να αποφασίσουν ποιος θα μπει στη λίστα με τις μεγάλες μορφές ή ποιος θα χαθεί μέσα στις σελίδες και τις αράδες των βιβλίων. 

Ads

Είναι ίσως λιγότερος ο χρόνος που χρειάζεται για να τοποθετηθεί μια προσωπικότητα στη θετική ή την αρνητική λίστα. Ήταν δηλαδή σπουδαίος ή μοιραίος; Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως κατάφερε μάλλον να σπάσει το όποιο φράγμα του χρόνου. Οι ιστορικοί που ασχολούνται με τον Λευκό Οίκο έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν είναι σπουδαίος. 

Έγκαιρα για την Ημέρα των Προέδρων που φέτος έπεσε στις 19 Φεβρουαρίου – γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα του Φλεβάρη, προς τιμήν του Τζορτζ Ουάσιγκτον που ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και γεννήθηκε 22 Φεβρουαρίου – μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 170 ιστορικοί που ασχολούνται με τους πρόεδρους των ΗΠΑ, είδε το φως της δημοσιότητας. 

Οι 170 ιστορικοί κατατάσσουν τον Τραμπ τελευταίο από όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, πίσω ακόμη και από τον Τζέιμς Μπιουκάναν, ο οποίος φέρει την ρετσινιά της αποτυχίας του να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο. 

Ads

Στην έρευνα που έγινε από τον Μπράντον Ρότινγκχάους του Πανεπιστημίου του Χιούστον και του Τζάστιν Σ. Βον από το Πανεπιστήμιο του Μπόις, συμμετείχαν τα νυν αλλά και πρόσφατα αποχωρήσαντα μέλη του Τμήματος Προεδρικών και Εκτελεστικών Πολιτικών της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τους Προέδρους. 

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στον κατάλογο που διαμορφώνεται από την εν λόγω έρευνα κατάφερε να διώξει τον Μπιουκάναν από την χειρότερη και τελευταία θέση. Αντίθετα ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε άνοδο κατά δέκα θέσεις από την τελευταία έρευνα που έγινε το 2014. Αυτό τον φέρνει 8ο στην σχετική λίστα. 

Ο Άβρααμ Λίνκολν ήταν και πάλι πρώτος με τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Φράνκλιν Ρούζβελτ, τον Τέντι Ρούζβελτ και τον Τόμας Τζέφερσον να τον ακολουθούν, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα που δεν άλλαξε από το 2014. Παράλληλα τα ευρήματα ήταν σταθερά αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα και τις ιδεολογίες. 

Οι σπουδαιότεροι πρόεδροι 

1. Abraham Lincoln
2. George Washington
3. Franklin Delano Roosevelt
4. Theodore Roosevelt
5. Thomas Jefferson

Οι Τραμπ, Μπιουκάναν και Γουίλιαμ Χάρισον ήταν οι τρεις τελευταίοι. Με πρώτο από το τέλος τον σημερινό και 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην κλίμακα σπουδαιότητας από 0 – 100, ο Τραμπ πήρε μόλις λίγο πάνω από 12. 

Οι χειρότεροι πρόεδροι 

1. Donald Trump
2. James Buchanan
3. William Henry Harrison
4. Franklin Pierce
5. Andrew Johnson

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει το ντεμπούτο του στο κάτω μέρος της λίστας», αναφέρει η έρευνα. «Η μέση βαθμολογία του είναι 12,34. Βρίσκεται δηλαδή σχεδόν 3 μονάδες χαμηλότερα από τον Τζέιμς Μπιουκάναν (15, 09), ο οποίος προηγουμένως κατείχε τη χειρότερη θέση». 

Ο Τραμπ βαθμολογήθηκε ως ο χειρότερος όλων από όλες τις πολιτικές πτέρυγες: Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, ανεξάρτητους, φιλελεύθερους, συντηρητικούς και μετριοπαθείς. Η έρευνα διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες ο πιο «πολωτικός» πρόεδρος της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι παρότι ο Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος τον ΗΠΑ έρχεται 44ος στην κατάταξη και είναι τελευταίος καθότι η έρευνα δεν μέτρησε ως δυο τις μη διαδοχικές θητείες του Γκρόβερ Κλίβελαντ. 

Η κατάταξη των πρόσφατων προέδρων 

Donald Trump – 44th
Barack Obama – 8th
George W. Bush – 30th
Bill Clinton – 13th
George H.W. Bush – 17th
Ronald Reagan – 9th