Ο Τζο Μπάιντεν, έγινε το Σάββατο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915.

Ads

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμενίους που χάθηκαν στη Γενοκτονία που άρχισε σαν σήμερα πριν 106 έτη. Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν και δεσμευόμαστε για άλλη μία φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιου είδους θηριωδίες», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στη δήλωσή του για την επέτειο της 24ης Απριλίου, που αποτελεί συμβολική μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς τότε, ξεκίνησε πογκρόμ εναντίον της Αρμένικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από τους Νεότουρκους. 

«Νιώθουμε τον πόνο τους και επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Το κάνουμε αυτό όχι για να αποδώσουμε ευθύνες αλλά για να βεβαιωθούμε ότι εκείνο που συνέβη δε θα επαναληφθεί ποτέ. Επί δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν λησμονήσει ποτέ την τραγική ιστορία, την οποία τιμούμε», πρόσθεσε και συνέχισε ως εξής:

«Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της αδιαλλαξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Τα λόγια δε μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία»

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε tweet του, σημείωσε πως: «Τα λόγια δε μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δε μπορούμε να μάθουμε από κανέναν την ιστορία μας. Η πολιτική καιροσκοπία είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε εντελώς το επιχείρημα αυτό, του οποίου η βάση είναι ο λαϊκισμός».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε: «Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν έχει επιστημονική ούτε νομική βάση, αλλά ούτε και στηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου “Γενοκτονία”, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση Μπάιντεν δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις πέραν της πόλωσης των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα προσθέτει ότι η αμερικανική αναγνώριση «που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία».

«Καλούμε τον Αμερικανό πρόεδρο να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό πέρα από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ τουρκικών και αρμενικών εθνών, εξυπηρετώντας την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα» καταλήγει.