Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε την Πολιτεία του Τέξας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ φθάνει πλέον στο έδαφός της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Ads

Κατά κοινή ομολογία, ο τυφώνας εξελίσσεται στην μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 12 χρόνων που θα πλήξει την ηπειρωτική Αμερική.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, που ενισχύθηκε φθάνοντας στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα το Τέξας και μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

Ads

Το Τέξας είναι η καρδιά της βιομηχανίας διυλιστηρίων πετρελαίου των ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη του, Γκρεγκ Άμποτ να προειδοποιεί από χθες πως ενδέχεται να προκληθεί «πολύ μεγάλη καταστροφή».

Ο Άμποτ ζήτησε μεγαλύτερη ομοσπονδιακή συνδρομή προκειμένου το Τέξας να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει στις όχθες των ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα), με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα).

LIVE καθώς ο τυφώνας πλησιάζει στο Τέξας:

Μάλιστα, ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας από την Πέμπτη.

Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι χθες. Οι φόβοι ότι ο Χάρβεϊ μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο ψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων. Οι τιμές βενζίνης σε διάφορα σημεία στις ακτές του Κόλπου ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας την μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.

Παράλληλα η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις παραλιακών πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους. Στις παραλιακές περιοχές έχουν κλείσει μεγάλα λιμάνια. 

image

Πανικός επικράτησε τόσο στα βενζινάδικα, όσο και στα σουπερμάρκετ με τους πολίτες να αδειάζουν τα ράφια. Οι κάτοικοι των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο προσπαθούν με κάθε τρόπο να θωρακίσουν τα σπίτια τους. 

image

image

image

image
image

image