Ο νέος τυφώνας Μαρία, αναβαθμισμένος στην κατηγορία 5, χτυπά τα νησιά της Καραϊβικής, λίγες μόνο ημέρες μετά το φονικά πέρασμα του τυφώνα Ίρμα. 

Ads

Ο τυφώνας έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην Ντομίνικα, τη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη και πλέον κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο.

Ξερίζωσε δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Οι κάτοικοι της Ντομινίκα «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ.

«Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήρθα σε επαφή», έγραψε ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Ads

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο τυφώνας Μαρία θα χτυπήσει σφοδρά το Πουέρτο Ρίκο, σε αντίθεση με τον τυφώνα Ίρμα που πέρασε μόνο από τις βόρειες ακτές του νησιού, πριν από 10 ημέρες.

Η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει ο τυφώνας Μαρία:

image

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, τόνισε ότι ο τυφώνας «θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες για το νησί απ’ ό,τι ο τυφώνας Ίρμα». «Θα προκαλέσει μαζικές πλημμύρες, η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.

«Έχουμε 500 καταφύγια. Ήδη κάποιοι άνθρωποι μετακινούνται σε αυτά. Η άγνοια με ανησυχεί πάρα πολύ. Ο κόσμος μπορεί να μην καταλαβαίνει το μέγεθος αυτού του τυφώνα ή να θεωρεί ότι δεν θα μας χτυπήσει τόσο άσχημα», είπε αρχικά. Και συμπλήρωσε: «Όλες οι ενδείξεις όμως συντείνουν στο ότι θα είναι καταστροφικός».  
Σε δραματικό τόνο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Πουέρτο Ρίκο, Χέκτορ Πεσκέρα, απηύθυνε έκκληση για εκκένωση σπιτιών. «Πρέπει να απομακρυνθείτε, αλλιώς θα πεθάνετε!», ανέφερε και πρόσθεσε: «δεν ξέρω πώς αλλιώς να σας το κάνω πιο σαφές».