Ο τυφώνας Καπού σαρώνει τις Φιλιππίνες εδώ και δύο ημέρες, αφήνοντας πίσω του εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ο τυφώνας, έφθασε χθες στα ηπειρωτικά της χώρας πλήττοντας το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων. Από το πέρασμα του Καπού δύο άνθρωποι  έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ads

Περίπου 70 χωριά είναι κάτω από το νερό, με τον τυφώνα να προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους με ριπές 210 χλμ. την ώρα. Σήμερα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια πόλη Μπαντάι και οι ριπές έχουν εξασθενήσει και φθάνουν τα 150 χλμ. την ώρα.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν πιθανόν παγιδευτεί σε αυτά τα χωριά και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν διαθέτει μέχρι στιγμής πάρα μόνο δέκα συνεργεία για να επέμβει. Εκατοντάδες Φιλιππινέζοι έχουν παγιδευτεί στις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους και περιμένουν βοήθεια, προκειμένου να απεγκλωβιστούν. Όσοι πρόλαβαν κατέφυγαν σε προσωρινά κέντρα υποδοχής, με την κυβερνητική υπηρεσία για τη διαχείριση των καταστροφών να τους υπολογίζει σε περισσότερους από 20.000.

Τα θύματα μέχρι στιγμής είναι ένας 14χρονος έφηβος στη Μανίλα που σκοτώθηκε μετά από την πτώση δένδρου στο σπίτι του και μια 62χρονη που έχασε τη ζωή της όταν τοίχος του σπιτιού της στην επαρχία Ζαμπάλες κατέρρευσε πάνω της.

Ads

Δείτε τις φωτογραφίες από τις Φιλιππίνες: