Ένα νέο κραχ στην οικονομία των ΗΠΑ που θα συμπαρασύρει και την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι. Και γι’ αυτό την αποκλειστική ευθύνη θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Σε δηλώσεις του ο Τσόμσκι τονίζει ότι το προφίλ κατά του κατεστημένου που πλασάρει ο Τραμπ δεν είναι παρά ένα «αστείο» και αυτό φαίνεται τόσο από τις επιλογές των προσώπων της κυβέρνησής του αλλά και όσων επέλεξε να διορίσει σε θέσεις κλειδιά. 

Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών του, Στίβεν Μνούτσιν, που προέρχεται από την Goldman Sachs ή ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου που ήταν επίσης στέλεχος της ίδιας τράπεζας. 

Υποστηρίζει επίσης ότι ο Τραμπ ήδη έχει προχωρήσει σε πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς που έχουν ενθαρρύνει τη χρηματιστηριακή αγορά. 

Ads

«Το υπουργικό συμβούλιο προέρχεται από την τάξη των δισεκατομμυριούχων, των ανθρώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, του στρατού. Ρίξτε μια ματιά στο χρηματιστήριο και θα καταλάβετε πόσο αντι – καθεστωτικός είναι ο Τραμπ. Από τη στιγμή που εξελέγη, και μέχρι σήμερα, οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια έχουν απογειωθεί», τονίζει ο Τσόμσκι. 

Σημειώνει ακόμη ότι οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με τον Τραμπ καθώς εκείνος προτίθεται να εξαλείψει κάθε κανόνα του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Αυτό για εκείνους σημαίνει περισσότερα κέρδη. 

Αυτό θα οδηγήσει σε ένα ακόμη κραχ. «Αυτό όμως δεν είναι δικό τους πρόβλημα», τονίζει ο Τσόμσκι για τους επενδυτές και προσθέτει δεικτικά ότι «οι φορολογούμενοι θα φροντίσουν (δηλαδή θα πληρώσουν) γι’ αυτό».