Μαθητές ενός αμερικανικού καθολικού λυκείου, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι θέλησαν να περιγελάσουν έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, «έτυχαν άδικης μεταχείρισης», εκτίμησε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Ο επικεφαλής του κράτους αντέδρασε με τη σειρά του σε μια πολεμική για τα βίντεο που γυρίστηκαν στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, όπου αυτοί οι λευκοί μαθητές αντιμετωπίζουν αυτόχθονες Αμερικανούς με κάτι που ερμηνεύεται ως περιφρονητικό χαμόγελο.

Ορισμένοι από αυτούς φοράνε τα περίφημα κόκκινο καπέλα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, «Να Κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική».

«Φαίνεται πως ο Νικ Σάντμαν & οι καθολικοί μαθητές του Κόβινγκτον έτυχαν άδικης μεταχείρισης με βιαστικές κρίσεις που αποδείχθηκαν λάθος — δυσφημίστηκαν από τα ΜΜΕ», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter.

Ads

Όπως συμβαίνει συχνά, το τουίτ έμοιαζε να επαναλαμβάνει ένα επιχείρημα του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, που έσπευσε να υπερασπιστεί τους μαθητές, θέλοντας να δείξει πως η παρουσίαση των εικόνων σε άλλα ΜΜΕ ήταν διαστρεβλωμένη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη βάση του Λίνκολν Μεμόριαλ, ένα μνημείο προς τιμήν του πρώην προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, με τους μεν να διαδηλώνουν εναντίον της άμβλωσης, τους δε υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων.

Η καθολική επισκοπή του Κεντάκι, της πολιτείας απ΄όπου προέρχονται οι μαθητές, καταδίκασε το Σάββατο τη στάση τους, λέγοντας πως «είναι αντίθετη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό του ανθρώπου».

Ο Νέιθαν Φίλιπς, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και πρώην βετεράνος του Βιετνάμ που τραγουδά τον ύμνο ενός πολιτικού κινήματος των αυτοχθόνων στο βίντεο, δήλωσε σε ένα άλλο βίντεο πως άκουσε τους μαθητές να τραγουδούν «Χτίστε αυτό το τείχος! Χτίστε αυτό το τείχος!» μια αναφορά στο τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Μια αυτόχθονη βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ντεμπ Χάαλαντ, δήλωσε πως το συμβάν δείχνει την άνοδο της φυλετικής μισαλλοδοξίας υπό την προεδρία Τραμπ.