Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να διορίσει γνωστό αρνητή των παιδικών εμβολίων σε επιτροπή που θα διερευνήσει την ασφάλειά τους.

Ads

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Κένεντι Jr., ανιψιό του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κένεντι και υποστηρικτή της άποψης ότι τα εμβόλια σχετίζονται με τον αυτισμό.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους παιδικούς εμβολιασμούς και τον αυτισμό: «Υγιές παιδί πηγαίνει στον γιατρό, δέχεται μια τεράστια ένεση με τόσα πολλά εμβόλια, μετά δεν νιώθει καλά και αλλάζει -ΑΥΤΙΣΜΟΣ» είχε γράψει σε tweet το 2014. «Πολλές τέτοιες περιπτώσεις!» επέμεινε.

Η είδηση ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει να συστήσει επιτροπή προκαλεί φόβο ότι η ψευδής θεωρία του Γουέικφιλντ θα αναδειχθεί ως αληθοφανής και θα επιδεινώσει το πρόβλημα της παράλειψης εμβολιασμών.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Τραμπ Χόουπ Χικς δήλωσε αργότερα στο Reuters ότι, αν και ο εκλεγμένος πρόεδρος εξετάζει το θέμα, μέχρι στιγμής «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

Ads

Η θεωρία ότι ο αυτισμός σχετίζεται με τα εμβόλια είχε διατυπωθεί από τον Βρετανό γιατρό Άντριου Γουέικφιλντ, επικεφαλής μελέτης που δημοσιεύτηκε το 1998 στην επιθεώρηση Lancet και συνέδεε τον αυτισμό με το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας), το οποίο πάντως δεν περιείχε ποτέ την «ύποπτη» ουσία θιμεροζάλη.

Οι παιδίατροι έχουν χαρακτηρίσει την προοπτική «τρομακτική». Την ίδια λέξη χρησιμοποίησε σχολιάζοντας το θέμα και ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Κολέγιο Μπέιλορ.