Για μια «ανθρωπιστική» κρίση και ταυτόχρονα μια κρίση «ασφάλειας» στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς που εκφώνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από αυτήν που αποκάλεσε «ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση».

Ο Τραμπ υπενθύμισε ξανά ότι ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί το Τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το Τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν».

Ads

Επέμεινε ωστόσο ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο κατ’ αυτόν φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως, όπως επιχειρηματολόγησε, γυναίκες και παιδιά.

Αντιδράσεις από Πελόζι – Σούμερ

Οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήταν άμεσες. Στον πρόεδρο Τραμπ απάντησαν με διάγγελμα η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, κατηγορώντας τον για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.

Η Νάνσι Πελόσι κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρος ότι με την διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης (shutdown) κρατά όμηρους τους δημοσίους υπαλλήλους και τον αμερικανικό λαό, ενώ ο γερουσιαστής Σούμερ ζήτησε να ψηφιστεί η πρόταση των Δημοκρατικών που επιτρέπει την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η συζήτηση για την ασφάλεια των συνόρων.

Ανακριβή ή αστήριχτα τα επιχειρήματα Τραμπ

Πάντως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέσα ενημέρωσης απέρριψαν ως ανακριβή ή αστήριχτα τα σοβαρότερα επιχειρήματα που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ, τόσο για την προέλευση των ναρκωτικών που εισάγονται στη χώρα, όσο και για την εγκληματικότητα από τους παράνομους μετανάστες.

Ενώ στο θέμα των εργασιών που παίρνουν από τους Αμερικανούς οι παράνομοι μετανάστες, πολλοί οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό θα δημιουργήσει μεγάλη έλλειψη εργατικών χειρών σε πολλές γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ