Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον τωνΚούρδων της Συρίας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ads

Στο μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε παράλληλα τους Κούρδους της Συρίας «να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκρινε ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία – φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».

 
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε στον απόηχο του μηνύματος Τραμπ ότι η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση.

Η απάντηση της Τουρκίας

Η Τουρκία «δεν θα εκφοβιστεί» από τις αμερικανικές οικονομικές απειλές σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με την μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα.

Ωστόσο, δεν έφερε αντίρρηση στην ιδέα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένως έχει ζητήσει την δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης για την προστασία των συνόρων της με την Συρία από τις θέσεις των κούρδων μαχητών των YPG.

«Τώρα βάζουν την ιδέα αυτήν στο τραπέζι αφού είδαν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού . Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα», κατέληξε.