Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απήγγειλε  κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δωροδοκία ηθοποιού πορνό, κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην πρόεδρο στην ιστορία της χώρας που διώκεται ποινικά.
 
Η υπόθεση εναντίον του Τραμπ, που ερευνήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, επικεντρώνεται σε πληρωμή 130.000 δολαρίων σε μια ηθοποιό ταινιών ενηλίκων, τη Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ το 2006.
 
Ο προσωπικός δικηγόρος του τέως προέδρου, Μάικλ Κόεν, κατέθεσε ότι ο Τραμπ έδωσε χρήματα στη Ντάνιελς με αντάλλαγμα τη σιωπή της, αλλά και σε δεύτερη γυναίκα, το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία ανέφερε επίσης ότι είχε σεξουαλική σχέση μαζί του. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί τις σχέσεις μαζί τους.
 
Ο Τραμπ, που έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024, έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες για να συσπειρώσει  τους οπαδούς του, τους οποίους κάλεσε να διαμαρτυρηθούν και να “πάρουν πίσω το έθνος μας”.
 
Δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν υποψήφιο πρόεδρο να κάνει προεκλογική εκστρατεία ενώ διώκεται ποινικά. Από την άλλη πλευρά, μια καταδίκη του πριν από  Νοέμβριο του 2024, θα πυροδοτούσε πλήθος συνταγματικών ζητημάτων. Οι ΗΠΑ μπαίνουν έτσι σε κάθε περίπτωση σε αχαρτογράφητο και αβέβαιο νομικό και πολιτικό έδαφος.
 
Η παραπομπή του Τραμπ ακολουθεί την, άσχετη με την  τωρινή υπόθεση, καταδίκη τον Δεκέμβριο της οικογενειακής του επιχείρησης – του Οργανισμού Τραμπ – για φορολογική απάτη. Η υπόθεση επίσης διώκεται από τον Άλβιν Μπραγκ, εισαγγελέα του Μανχάταν.