Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επικρίθηκε για την υποτακτική στάση του στη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα, θέλοντας να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα, ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παραδέχτηκε επίσης για πρώτη φορά ότι υπήρξε όντως ανάμιξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, όπως προκύπτει από την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τόνισε ωστόσο ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ads

Σημειώνεται πως μόλις ένα 24ωρο πριν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, όχι μόνο υπήρξε παθητικός στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά των Αμερικανικών Αρχών, αλλά έσπευσε και να υποστηρίξει τις θέσεις του Ρώσου Προέδρου πως η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές που τον ανέδειξαν στην Προεδρία.

Σήμερα λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο παραδέχθηκε την εμπλοκή αλλά ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί πιο επιθετικά ώστε να αποκρούσει τυχόν προσπάθειες ανάμιξης στις εκλογές του 2018 για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ και Πούτιν στην ίδια πλευρά του γηπέδου

Ads

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, στο Ελσίνκι, ο Τραμπ είπε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Είπε ότι «ελπίζει κάποια στιγμή το Ιράν να μας τηλεφωνήσει και ίσως να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία, ή ίσως όχι».

Πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Πούτιν τη μείωση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως καθώς και το θέμα της Βόρειας Κορέας για το οποίο σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη». Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο κακές, όμως βελτιώθηκαν και μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον, δήλωσε συμπερασματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.