Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του με το αίτημα της παραπομπής για καθαίρεση, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία και την Κίνα να «ψάξουν τη βρομιά» των Χάντερ και Τζο Μπάιντεν, ομολογώντας ουσιαστικά την ενέργεια για την οποία ελέγχεται και η οποία θα μπορούσε να τον απομακρύνει από την προεδρία των ΗΠΑ. 

Ads

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε ουσιαστικά ξανά ξένες δυνάμεις να αναμιχθούν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Θα συνιστούσα να ξεκινήσουν μια έρευνα για τους Μπάιντεν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ερώτηση για τι ήθελε να πράξει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως και η Κίνα πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα για τον πρώην αμερικανό αντιπρόεδρο και τον γιο του, αναφερόμενος στις αναπόδεικτες κατηγορίες που ο ίδιος και ο προσωπικός του δικηγόρος Ρούντι Τζιουλάνι έχουν διατυπώσει για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στην Κίνα.

«Και παρεμπιπτόντως, επίσης η Κίνα πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα στους Μπάιντεν. Επειδή αυτό που συνέβη στην Κίνα είναι το ίδιο κακό με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία». «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε», απάντησε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν σχεδιάζει να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Το αίτημα που υπέβαλε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στις 25 Ιουλίου να ερευνήσει τις δραστηριότητες του πιθανού του αντιπάλου στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, οδήγησε τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσουν την προηγούμενη εβδομάδα την διαδικασία για την πιθανή παραπομπή του.

Από τότε, ο Τραμπ, υπό την απειλή της παραπομπής του, έχει κάνει, σύμφωνα με το CNBC τα περισσότερα tweets μέσα σε μια εβδομάδα από τότε που ανέλαβε την προεδρία, εξαπολύοντας σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, και εναντίον όλων όσων τον κατηγορούν. Σήμερα ισχυρίστηκε ότι η όλη έρευνα για την παραπομπή του «καταρρέει».

Η πρώτη αντίδραση στις σημερινές δηλώσεις Τραμπ ήρθε από τον Άνταμ Σιφ, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έχει γίνει και στόχος των επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου λόγω της έρευνας.

Με tweet τόνισε ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εξουσία του για να ασκεί πιέσεις σε ξένους ηγέτες να κάνουν έρευνα εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Η σημερινή ομολογία του ενισχύει το επείγον της έρευνάς μας». 

Επίσης, εκπρόσωπος του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «απεγνωσμένα γραπώνεται από θεωρίες συνωμοσίας που έχουν καταρριφθεί και απορριφθεί από ανεξάρτητους, αξιόπιστους ειδησεογραφικούς οργανισμούς».

«Τώρα, με αυτή την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο Ντόναλντ Τραμπ σπαρταρά και καταρρέει ζωντανά στην τηλεόραση», είπε η υποδιευθύντρια της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.