Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ρατσιστικό διάταγμά του, δήλωσε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται «ισχυρά σύνορα, τώρα». «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και πρόσθεσε: «πολλοί Χριστιανοί έχουν εκτελεστεί στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή τη φρίκη να συνεχιστεί».

Ads

Με το διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία), ακόμη κι αν κατέχουν νόμιμη βίζα. Όπως ισχυρίστηκε στόχος του διατάγματος είναι ο αποκλεισμός των «ισλαμιστών τρομοκρατών».

Μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου προκλήθηκε χάος σε διεθνή αεροδρόμια καθώς άνθρωποι είδαν τις αρχές των αεροδρομίων να τους απαγορεύουν να πετάξουν στη Νέα Υόρκη, αν και είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Στα αμερικανικά αεροδρόμια πολίτες συνελήφθησαν βάσει του ίδιου διατάγματος. Άλλοι πάλι ταξιδιώτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους. Στα πανεπιστήμια κάλεσαν τους φοιτητές που πιθανόν να τους επηρέαζε η απόφαση να μην φύγουν από τη χώρα, ενώ κολοσσοί της τεχνολογίας ανακάλεσαν τους υπαλλήλους τους από το εξωτερικό.

Το ρατσιστικό διάταγμα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από πολίτες αλλά και ηγέτες ανά τον κόσμο. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια (δείτε εδώ φωτογραφίες), ενώ η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Την Κυριακή ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία ανέστειλε προς το παρόν τη δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες. Πρόκειται για μια απόφαση που μπλοκάρει εν μέρει το διάταγμα του Τραμπ. Ακολουθώντας την εν λόγω απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, δικαστές στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, πολιτείες όπου βρίσκονται μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, εξέδωσαν ανάλογες αποφάσεις. Επίσης γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν το διάταγμα.

Την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιώντας πορεία προς τον Λευκό Οίκο. Κρατώντας αμερικανικές σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ διαμαρτύρονται για το διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση αλλά και για την απόφασή του να ανεγείρει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. «Ντροπή», «Οχι μίσος, όχι φόβος», «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», «Οχι απαγόρευση, όχι τείχος» είναι μόνο μερικά από όσα αναγράφονται στα πλακάτ που κρατούν στα χέρια τους οι διαδηλωτές. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Βοστώνη, στο Μαϊάμι (στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης), στη Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στο Χιούστον, στο Ντιτρόιτ, στο Λος Αντζελες, στην Ατλάντα κ.α.

Ads

Πάντως ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του διατάγματος, υποστηρίζοντας πως «μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση». «Δεν προκλήθηκε χάος», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στο δίκτυο NBC και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και μόλις 109 από αυτούς συνελήφθησαν. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας», είπε.

Αντιδράσεις για το διάταγμα Τραμπ υπήρξαν και από ηγέτες χωρών. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, σημείωσε πως «η αναγκαία μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί να τίθεται υπό γενικευμένη υποψία οι άνθρωποι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους». Η γερμανική κυβέρνηση, σημείωσε θα εξετάσει και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απαγόρευση για τους Γερμανούς πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε μήνυμά του στο Twitter δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης τους». O Iταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, επίσης με μήνυμά του στο Twitter, τόνισε: «Η Ιταλία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της. Ανοικτή κοινωνία, πολυφωνική ταυτότητα, καμία διάκριση. Πρόκειται για τα θεμέλια της Ευρώπης».

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που μέχρι σήμερα τηρούσε μια μετριοπαθή στάση απέναντί του, να αντιδράσει. Αρχικά ισχυρίστηκε πως η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της σχετικά με τους πρόσφυγες, ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται: «Η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του ΗΒ. Εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».

Αντιδράσεις και από τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσαν ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν ότι θα συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τελικά, φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τους κατόχους πράσινης κάρτας «να επιστρέψουν στη χώρα που αποκαλούν πατρίδα τους».

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα σήμα, εκ προθέσεως ή μη, ότι η Αμειρκή δεν θέλει μουσουλμάνους να έρχονται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλειά μας», δηλώνουν στην ανακοίνωση οι δύο γερουσιαστές.