Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξετάζει εναργώς» την πιθανότητα αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς. 

Ads

Σύμφωνα με τον Ματίς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο μετά τη δήλωση του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι τουλάχιστον 3.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν εντός του ουκρανικού εδάφους, στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές. Πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ «στέκονται δίπλα στην Ουκρανία».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πέτρο Ποροσένκο, τόνισε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την πίεσή της κατά της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, ωστόσο δεν ανέλαβε ρητή δέσμευση για αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας, ξέρουμε ότι προσπαθούν να αλλάξουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με τη βία, υπονομεύοντας τα ανεξάρτητα και ελεύθερα έθνη της Ευρώπης», είπε ο Ματίς. 

Ads

Ο Τζέιμς Ματίς είναι ο δεύτερος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ουκρανία, μετά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.