Παρά το διαρκές μακελειό στις ΗΠΑ λόγω και της ελεύθερης οπλοκατοχής, η κυβέρνηση Τραμπ, όχι μόνο δεν προχωρά σε στοιχειώδεις, έστω περιορισμούς της πώλησης όπλων, αλλά, σε μια συμβολική κίνηση ως προς τις προθέσεις της σε αυτό το ζήτημα, ανοίγει τον δρόμο στην πρόσβαση σε όπλα ακόμη και σε βετεράνους στρατιωτικούς με ψυχικές ασθένειες.

Ads

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει σε χιλιάδες βετεράνους με ψυχολογικά προβλήματα να αγοράσουν όπλα.

Μετά την σφαγή στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, το 2007, με τους 31 νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες, ο τότε πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, υπέγραψε νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, προέβλεπε, ότι η υπηρεσία για υποθέσεις βετεράνων (VA) υποχρεούται να διατηρεί στοιχεία ανθρώπων που θεωρούνται «ψυχικά ασθενείς», σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε να μην τους επιτρέπεται η οπλοκατοχή.

Στο σύστημα εντάχθηκαν περίπου 174.000 βετεράνοι  διαφόρων πολέμων των ΗΠΑ. Το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της VA, περίπου 19.000 βετεράνοι έπασχαν από σχιζοφρένεια, 15.000 από ισχυρό μετατραυματικό στρες, 11.000 από άνοια, 5.000 από Αλτσχάιμερ και 4.000 από βαριά κατάθλιψη.

Ads

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η VA πλέον δεν θα υποχρεούται να διατηρεί στα συστήματά της στοιχεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν κυρίως οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι σημείωσαν ότι μπορεί όντως να υπάρχουν και περιπτώσεις βετεράνων στους οποίους αδίκως τους απαγορεύθηκε να αγοράζουν όπλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί σε όλους αυτή η δυνατότητα.

Επιπλέον κατέθεσαν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, κάθε μέρα στις ΗΠΑ γίνονται 20 απόπειρες αυτοκτονίας από τους βετεράνους, με τα 2/3 από αυτές να αφορούν όπλα.

Το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο του προς εξέταση και από την Γερουσία.