Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε ζητήσει να δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλαίων και εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα ενημέρωσης.

Ads

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα σε μια σύσκεψη, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία συμμετείχε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Με βάση τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε το NBC, μετά από αυτή τη σύσκεψη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποκάλεσε τον πρόεδρο “ηλίθιο”. Στη σύσκεψη αυτή ο Τραμπ είδε έναν πίνακα που έδειχνε ότι ο αριθμός των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ έχει μειωθεί πολύ από τα 32.000 που διέθετε η Ουάσινγκτον στο οπλοστάσιό της τη δεκαετία του 1960. Δήλωσε μάλιστα ότι θέλει να επανέλθει στον αριθμό αυτό.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 4.000 πυρηνικές κεφαλές. Το NBC σημείωσε ότι μολονότι οι προηγούμενοι πρόεδροι εκσυγχρόνισαν αυτά τα όπλα, η προσθήκη νέων ή η κατασκευή απαγορευμένων θα παραβίαζε τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.

Ads

Ο Τραμπ αντέδρασε με οργή, γράφοντας στο Twitter ότι “το NBC επινόησε αυτήν την ιστορία” με στόχο να τον βλάψει και διερωτήθηκε ανοιχτά πώς θα ήταν δυνατόν να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αλλά και μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ “πρέπει να ενισχύσουν και να αυξήσουν την πυρηνική ικανότητά τους” είχε γράψει σε άλλο μήνυμά του στο Twitter στα τέλη Δεκεμβρίου.