Πάνω απ’ τα τρία τέταρτα του πλανήτη έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η αμφισβήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή και μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ. 

Ads

Μια νέα δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαΐου και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40.000 άνθρωποι από 37 χώρες, έδειξε ότι μόνον δύο απ’ αυτές έχουν καλύτερη γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ απ’ ό,τι για τον Μπαράκ Ομπάμα: η Ρωσία και το Ισραήλ.

image

Σε πολλές χώρες η υποστήριξη προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι μικρότερη από εκείνη προς τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2004 μετά την εισβολή στο Ιράκ. Το 74% λένε ότι έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ενώ μόλις το 22% έχουν κάποια ή πολλή εμπιστοσύνη ότι ο Τραμπ θα κάνει το σωστό αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις.

Ads

image

Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Ομπάμα το 64% των ερωτηθέντων εξέφραζαν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του και το ρόλο των ΗΠΑ. Παγκοσμίως το 65% πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι μισαλλόδοξος και το 62% ότι είναι επικίνδυνος.

image

Η έρευνα κατέγραψε επίσης ότι το χαμηλό ποσοστό υποστήριξης προς τον Τραμπ οδηγεί και σε μια μείωση της υποστήριξης προς τις ευρύτερες «αμερικανικές» αξίες. Μόνον το 49% εξέφρασε θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το 64% στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του 2015 και του 2016. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι Καναδοί «γυρνούν την πλάτη» στις ΗΠΑ, με μόλις το 43% να εκφράζει θετική γνώμη για τη χώρα. 

Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, όπου μόλις το 14% και το 18% αντίστοιχα έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του. Στο Μεξικό – με τη διαβόητη υπόθεση του τείχους – το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 5% και στην Ισπανία στο 7%.

Από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες, όπου διενεργήθηκε η έρευνα, η πλειονότητα των πολιτών είναι ευνοϊκά διακείμενη έναντι των ΗΠΑ στην Πολωνία (73%), στην Ουγγαρία (63%), και την Ιταλία (61%), ενώ η Βρετανία εμφανίζεται διχασμένη (50% θετική γνώμη).

image