Ο Ντόναλντ Τραμπ αποθέωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να μην απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην απέλαση των 35 Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. «Πάντα ήξερα πως ήταν πολύ έξυπνος», δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Ads

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν αυτή την απόφαση ως αντίποινα στην κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με τη CIA και το FBI, πίσω από την υποκλοπή των e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον βρίσκονταν Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι είχαν ως στόχο να ενισχύσουν με αυτόν τον τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αξιοποίησε στο έπακρο το προεκλογικό «δώρο», αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να αφήσουν πίσω την ένταση που προκλήθηκε γύρω από την υπόθεση των ηλεκτρονικών υποκλοπών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας πολύπλοκη. Στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των υπολογιστών, κανένας δε γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά», δήλωσε.

Ads

Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ενέργειες που ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε επίσης  τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες που κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» (personae non grata) καθώς χαρακτηρίστηκαν από την Ουάσιγκτον πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας, θα φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ρωσία την 1η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε – τουλάχιστον προσωρινά – να μην προχωρήσει σε αντίποινα. Όπως είπε θα περιμένει να αξιολογήσει τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι προτίθεται να καλέσει τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών σε εορταστική εκδήλωση για τον καινούργιο χρόνο στο Κρεμλίνο.

Τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αποθεώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο. «Εξαιρετική κίνηση η αναμονή. Πάντα γνώριζα ότι είναι πολύ έξυπνος!», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Εξάλλου στενή σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πως στόχος του Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν τα αντίποινα στη Μόσχα αλλά η παγίδευση του νέου Αμερικανού προέδρου. «Δεν νομίζω ότι ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου να απέλασε η χώρα τόσους πολλούς πράκτορες», είπε η Κελιάν Κόνγουεϊ και πρόσθεσε: «Πολλοί πιστεύουν πως στόχος ήταν να “στριμωχτεί” ο Τραμπ και να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών του απέναντι στη Ρωσία. Θα ήταν ατυχές αν το βασικό κίνητρο ήταν πολιτικό. Δεν λειτουργεί έτσι μια ειρηνική κυβέρνηση στη μεγάλη δημοκρατία μας