Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του ειρηνικού (TPP). Πρόκειται για μια συμφωνία αντίστοιχη με την TTIP, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του ατλαντικού.

Ads

Με το εν λόγω διάταγμα μπαίνει τέλος στη συμμετοχή της Αμερικής στην συμφωνία, την οποία είχε διαπραγματευτεί επί σειρά ετών η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και κατά πολλούς θεωρείτο το αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Ο Τραμπ προεκλογικά την είχε κάνει λόγο για μια συμφωνία που παραβιάζει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και είχε υποσχεθεί την κατάργησή της.

Η συμφωνία, που είχε προωθηθεί από την Ουάσινγκτον με στόχο να διαμορφώσει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου στον 21ο αιώνα, υπογράφτηκε το 2015, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Στην αμφιλεγόμενη συμφωνία συμμετείχαν 12 χώρες (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Ηνωμένες Πολιτείες και Βιετνάμ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ads

Σχολιάζοντας την προαναγγελία του Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από την TPP, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, είχε επισημάνει πως η TPP χωρίς τις ΗΠΑ «δεν έχει νόημα».