Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η ΕΕ από την πλευρά της αυξήσει τους δασμούς σε βάρος αμερικανικών εταιρειών.

Ads

«Εάν η ΕΕ θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και (εμπορικούς) φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλά θα εφαρμόσουμε έναν δασμό στα αυτοκίνητά τους, τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, προσθέτοντας πως «θα καταστήσουν αδύνατη την πώληση των αυτοκινήτων μας (και άλλων αγαθών) εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!»

Επιπλέον, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις «πολύ χαζές εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας».

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τον προεδρικό θώκο, ο Τραμπ επισήμανε ότι οι εμπορικές συμφωνίες καταλήγουν να δίνουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τον πλούτο «σε άλλες χώρες που μας εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια».

Ads

«Γελάνε με το πόσο χαζοί υπήρξαν οι ηγέτες μας. Φτάνει!», συμπλήρωσε με ιδιαίτερα καυστικό τόνο.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της ΕΕ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μιλά για αντίμετρα.

Η απάντηση της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ ήταν άμεση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε: «Εφεξής λοιπόν θα εφαρμόσουμε επίσης δασμούς. Το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουμε είναι βασικά μια ανόητη διαδικασία. Πρέπει όμως να το κάνουμε. Επιβάλλουμε δασμούς στις μοτοσικλέτες Harley Davidson, στα τζιν Levi’s, στο μπέρμπον. Μπορούμε κι εμείς να είμαστε ανόητοι. Πρέπει κι εμείς να είμαστε τόσο ανόητοι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα για τις ΗΠΑ. Από την Ευρώπη προέρχεται το 20% των αμερικανικών εισαγωγών αξίας περίπου 6,8 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

Για απαράδεκτους τελωνειακούς δασμούς κάνει λόγο ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ, ο Καναδάς. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό δήλωσε: «Η αμερικανική κυβέρνηση μας ξαφνιάζει με αυτές τις απαράδεκτες προτάσεις που θα τους βλάψουν όσο θα μας βλάψουν κι εμάς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν χάλυβα σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα. Το 54% του εισαγόμενου αλουμινίου προέρχεται από τον Καναδά.

Οι αναταράξεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Η Wall Street κατέγραψε απώλειες, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει έντονη ανησυχία για τα μέτρα Τραμπ.

Το πλήγμα προβλέπεται μεγάλο για τη Γερμανία, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν στο παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής που έχει δημιουργηθεί λόγω Κίνας. Το κάνουν όμως με λάθος τρόπο. Δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο η ΕΕ. Από αυτήν την οπτική είναι σωστά τα ευρωπαϊκά μέτρα που στρέφονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν εναρμονίζονται μαζί τους, καθώς τότε θα κάναμε τα ίδια λάθη τα οποία κάνει τώρα ο πρόεδρος Τραμπ», εκτιμά ο Άξελ Έγκερτ, Γενικός Διευθυντής της Eurofer.