Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο σήμερα για «μεγάλες προόδους» στο θέμα της Βόρειας Κορέας και χαιρέτισε τον «πολύ χρήσιμο» ρόλο της Κίνας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε- Ιν στη Σεούλ.

Ads

Προειδοποίησε πάντως την Πιονγκγιάνγκ ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πλήρες εύρος της στρατιωτικής της ισχύος, αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή τους συμμάχους της.

Η Πιονγκγιάνγκ είναι «μια παγκόσμια απειλή η οποία απαιτεί παγκόσμια δράση», υπογράμμισε ο Τραμπ, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήταν «πραγματικά πολύ, πολύ χρήσιμος». «Ελπίζουμε ότι με τον ίδιο τρόπο θα φανεί χρήσιμη και η Ρωσία», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Βόρεια Κορέα να απειλήσει όλα όσα χτίσαμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ προειδοποίησε ότι, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει πλην των στρατιωτικών, είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται «για να αποτρέψω τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα να απειλεί τόσο ανώφελα ζωές».

Ads

Στη συνέχεια, υιοθετώντας έναν πιο ήπιο τόνο, ο Τραμπ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να κάνει το σωστό» και πρόσθεσε: «Βλέπω κάποια κίνηση», αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε» το πλήρες εύρος των στρατιωτικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, κατέληξε.

Στην άλλη πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μερικά χιλιόμετρα από τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο. Η εφημερίδα – όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, η Rodong Sinmun, «καλωσόρισε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».