Ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελευταία του ομιλία ανακάλυψε τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία και Σουηδοί στο διαδίκτυο τον ρωτούν «τι καπνίζει;». Ειδικότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλούμενος προφανώς κάποιο από τα δικά του «μέσα που δεν λένε ψέματα», αναφέρθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, υποστηρίζοντας πως «αποδεικνύεται πως είναι επικίνδυνο να υποδεχόμαστε πρόσφυγες».

Ads

«Είναι επικίνδυνο να υποδεχόμαστε πρόσφυγες: το αποδεικνύει η Σουηδία, μια χώρα ιδιαίτερα φιλόξενη, που υπέστη μόλις μια επίθεση», είπε. Μόνο που αυτή η επίθεση δεν υπήρξε ποτέ. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, τι συνέβη χτες βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το πίστευε;», είπε και συνέχισε υποστηρίζοντας τη στάση του κατά των προσφύγων: «Η Σουηδία. Δέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες, και τώρα έχουν προβλήματα όπως δεν το φανταζόντουσαν ποτέ».

Πολύ γρήγορα η «επίθεση» στη Σουηδία έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε hashtag. #lastnightSweden (χθες βράδυ στη Σουηδία) και #SwedenIncident (συμβάν στη Σουηδία).

Πρώτος εξαπέλυσε επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλ: «Η Σουηδία; Μια επίθεση; Τι κάπνισε;». «Χθες βράδυ στη Σουηδία, ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ του στη φωτιά της κατασκήνωσης. Είναι πραγματικά θλιβερό», είπε ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γκούναρ Χόκμαρκ.

Ads

Άλλοι χρήστες χλεύαζαν τον αμερικανό πρόεδρο κάνοντας λόγο για «μυστικό σχέδιο επίθεσης στη Σουηδία, οδηγίες συναρμολόγησης IKEA».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρονται σε ανύπαρκτες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Κελιάν Κόνγουεϊ, η οποία μάλιστα είχε γνωστοποιήσει στο αμερικανικό κοινό πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μιλάει με «εναλλακτικά γεγονότα» που δεν τα κρύβουν τα μέσα ενημέρωσης, είχε αναφερθεί στη «σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν». Όμως αυτή επίθεση δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, έκανε λόγο τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα για την επίθεση στην Ατλάντα (Τζόρτζια) – προτού θυμηθεί ότι αυτή είχε γίνει στην πραγματικότητα στο Ορλάντο της Φλόριντα.