Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε σήμερα την προγραμματισμένη για την 12η Ιουνίου Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως γνωστοποίησε σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ads

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μιλάτε για τις πυρηνικές σας δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μεγάλες και ισχυρές, που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε», αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ads

Στην επιστολή, ο Τραμπ, κάνει επίσης λόγο για μία «χαμένη ευκαιρία» και για μία «θλιβερή ιστορική στιγμή» ενώ ευχαριστεί τον βορειοκορεάτη ηγέτη για την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων.

image

Παρά το αρχικά πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια «σύννεφα» σχετικά με την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Η Βόρεια Κορέα διέκοψε τις συνομιλίες με τη Νότια εξαιτίας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που η δεύτερη πραγματοποίησε με τις ΗΠΑ.

Ακολούθησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τις οποίες έλεγε ότι η Β. Κορέα θα μπορούσε να καταλήξει σαν τη Λιβύη, εάν δεν κατέληγε σε συμφωνία για τα πυρηνικά με την Ουάσινγκτον.

Αντιδράσεις και ανησυχία για την ματαίωση 

«Ο αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ματαίωση της Συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προγραμματισμένης για την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε πάντως, ότι παρά την εκστρατεία μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιανγκ, είναι πιθανό η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν πτώση με τον δείκτη S&P 500 Index να έχει απώλειες άνω του 0,5% σε διάστημα 10 λεπτών.

«Είμαι έντονα ανήσυχος για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχισθούν με «ατσάλινα νεύρα» οι προσπάθειες προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Σε ανακοίνωσή του παράλληλα τόνισε ότι είναι ατυχές ότι κανένας διεθνής εμπειρογνώμονας δεν προσκλήθηκε στην ανατίναξη των σηράγγων από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές της δοκιμές, αν και καλωσόρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ.

Λυπηρό γεγονός χαρακτήρισε την ματαίωση της συνόδου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, παροτρύνοντας για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ και επισημαίνοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. Ο πρόεδρος Μουν συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την ανακοίνωση ματαίωσης της Συνόδου.

Την απογοήτευση της Βρετανίας για την ματαίωση της Συνόδου Κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, εκφράζει την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Τη λύπη της Μόσχας εξέφρασε ο πρόεδρος Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη λύση του για την ακύρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί μολαταύτα.