Την αφαίρεση της κλιματικής αλλαγής από τον κατάλογο των εθνικών απειλών για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση αυτή, σήμερα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Η απόφαση αυτή του Τραμπ σηματοδοτεί την πλήρη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρούσε την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που είχε να αντιμετωπίσει το έθνος. 

Πάντως, ορισμένοι αξιωματικοί της διοίκησης Τραμπ κρατούν αποστάσεις από την κίνηση του Τραμπ, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν και δεν το θεωρούν θέμα εθνικής ασφαλείας. 

Ads

Ο Τραμπ είχε αποσύρει την δέσμευση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει ακόμη και προπαγάνδα των Κινέζων την κλιματική αλλαγή. 

Στην ομιλία του, στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία θα ανακοινώσει την απόφασή του, αναμένεται να πει ότι: «η κλιματική αλλαγή δεν αναγνωρίζεται ως εθνική απειλή, ούτε ως απειλή για τον πλανήτη, αλλά το κλίμα και η σημασία του περιβάλλοντος και της διαχείρισής του είναι συζητήσιμα». Επίσης αναμένεται να υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική πολιτική λειτουργεί εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και των ενεργειακών συμφερόντων της χώρας.

Ο Τραμπ αναμένεται να σταματήσει κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ως πηγή παραγωγής ενέργειας.