Ο αρχαίος ναός του Ain Dara, του 10ου αι. π.Χ, ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας αποτελεί πλέον παρελθόν μετά τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού.

Ads

Σύμφωνα με την συριακή κυβέρνηση και το Συριακό Παρατηρητήριο (σσ. ΜΚΟ με έδρα την Βρετανία) κατήγγειλαν ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή της Αφρίν προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο μνημείο. Η Δαμασκός, σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να πάψει να στοχεύει την πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι το Ain Dara εκτέθηκε σε τουρκικούς βομβαρδισμούς προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά όχι θύματα.

Μεταξύ 40% και 50% του αρχαιολογικού χώρου υπέστη ζημιές, εκτιμά ο Salah El-Din Senno, αρχαιολόγος και μέλος του τοπικού συμβουλίου αρχαιοτήτων του Αφρίν. «Η καταστροφή ξεκινά από την είσοδο και επεκτείνεται στο εσωτερικό, τα θρυλικά αγάλματα ζώων, οι φρουροί του ναού και άλλα γλυπτά θεοτήτων είναι διάσπαρτα από τη δύναμη της έκρηξης, ενώ πέτρινες πλάκες εκτοξεύθηκαν σε μια απόσταση 100 μέτρων από τις θέσεις τους» πρόσθεσε.

Ads

image

Να σημειωθεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, όπως η Παλμύρα, υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές από τον ISIS, ενώ το πλιάτσικο των αρχαιοκαπήλων συνεχίζεται.