Μισό εκατομμύριο δολάρια είχε λάβει ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ads

Όπως προκύπτει ο Μάικλ Φλιν που παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία, εργαζόταν ως παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων (λομπίστας) της τουρκικής κυβέρνησης. 

Πιο συγκεκριμένα οι New York Times γράφουν ότι ο Φλιν είχε διατελέσει λομπίστας εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας περισσότερα από 500.000 δολάρια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ακόμη και κατά την διάρκεια που ήταν σύμβουλος του Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμαθε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ο Φλιν εργαζόταν για την τουρκική κυβέρνηση παρότι το ζήτημα ήταν εν γνώση της ομάδας του πριν την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. 

Ads

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάιερ δήλωσε πως αυτή η εργασία του Φλιν ήταν ένα προσωπικό και επαγγελματικό θέμα και ήταν στην ευχέρεια του ίδιου να αποφασίσει πότε να την καταθέσει.

Μερικοί Αμερικανοί βουλευτές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την σχέση του Φλιν με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, οι σχέσεις του Φλιν με την Τουρκία απασχόλησαν συχνά τα µέσα ενηµέρωσης, ενώ ο ίδιος είχε γράψει ένα άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα ο Φλιν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.