Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, έκανε δουλειές με την μαφία της Σικελίας, την Κόζα Νόστρα, για περίπου δυο δεκαετίες. Αυτό είναι το πόρισμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρώμης.

Ads

 
Ο δισεκατομμυριούχος, που τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε να εκτίει την ποινή της κοινωφελούς εργασίας που του επιβλήθηκε, με το ψευδώνυμο Teflon Don δούλευε με την Κόζα Νόστρα μέσω του πρώην συνεργάτη του και γερουσιαστή του κόμματός του, Μαρτσέλο Ντελ Ούτριπου καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για διασυνδέσεις με την μαφία. Επίσης πρόσφατα συνελήφθη πρώην υπουργός Βιομηχανίας του Μπερλουσκόνι για υπόθεση που σχετίζεται με την μαφία της Καλαβρίας, την Ντραγκέτα.
 
Ο τρεις φορές πρωθυπουργός διαρκώς αρνούνταν τις φήμες που ήθελαν σχέσεις με την μαφία πίσω από τις μεγάλες επενδύσεις για την δημιουργία των κατασκευαστικών και μιντιακών επιχειρήσεών του την δεκαετία του 1970 και του 1980.
 
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε την εισήγηση του εισαγγελέα, Αουρέλιο Γκαλάσο, ότι «για 18 χρόνια, από το 1974 έως το 1992, ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, ήταν ο εγγυητής της συμφωνίας μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της Κόζα Νόστρα».
 
«Μέσα σε αυτή την περίοδο, μιλάμε για διαρκές έγκλημα. Η συμφωνία μεταξύ της μαφίας και του Μπερλουσκόνι, για την οποία μεσολάβησε ο Ντελ Ούτρι έγινε το 1974 και εφαρμόστηκε εκούσια και εν γνώσει», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
 
Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο πρακτορείο ANSA είπε πως «οι αποφάσεις του δικαστηρίου προσπαθούν να μου κάνουν ότι προσπάθησε η Αριστερά από το 1994»
 
Ο δικηγόρος του Ντελ Ούτρι, Τζουζέπε ντι Πέρι, ο οποίος διαρκώς αρνείται τις διασυνδέσεις του πελάτη του με την μαφία, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
 
Οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού είχαν προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις όταν ο εντολέας τους είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν τις έκαναν πράξη.
 
Ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δικαστεί για διασυνδέσεις με την μαφία καθώς τα σχετικά εγκλήματα εκπίπτουν μετά από 20 χρόνια.
 
Περίπου 40 πρώην μαφιόζοι έδωσαν πειστήρια ότι ο Ντελ Ούτρι, γεννημένος στο Παλέρμο της Σικελίας, ήταν το χέρι του Μπερλουσκόνι στην Κόζα Νόστρα. Ένας από αυτούς, ο Τζιοβάνι «το γουρούνι» Μπρούσκα, δήλωσε το 2010 σε δικαστές του Παλέρμο, ότι ο Μπερλουσκόνι έδωσε περίπου 600 εκατομμύρια λιρέτες στα ταμεία της Κόζα Νόστρα, για «επιχειρηματικές κινήσεις στην Σικελία».
 
Πίσω στο 1974, ο Ντελ Ούτρι είχε προσλάβει τον μαφιόζο Βιτόριο Μανγκάνο, για να δουλέψει ως «σταυλάρχης» στην βίλα του Μπερλουσκόνι στο Αρκόρε. Πιστεύεται ότι ο Μανγκάνο είχε επιφορτιστεί την προστασία των παιδιών του Μπερλουσκόνι από άλλες εγκληματικές οργανώσεις και σε αντάλλαγμα εκείνος θα ξέπλενε εκατομμύρια χρήματος.
 
Οι αρχές είχαν μάθει για την παρουσία του Μανγκάνο στην έπαυλη μετά την απόπειρα απαγωγής ενός φιλοξενούμενου – περιστατικό που συνδέθηκε με τον μαφιόζο. Και ο Μπερλουσκόνι και ο Ντελ Ούτρι υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο Μανγκάνο. Σε προεκλογική του ομιλία το 1994, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι απέλυσε τον μαφιόζο μετά το περιστατικό.
 
Όμως η αστυνομία τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό τον είχε βρει εκεί. Μετά τον ένα μήνα φυλακής, επέστρεψε στο Αρκόρε. Πέντε χρόνια αργότερα, η αστυνομία που παρακολουθούσε το τηλέφωνό του άκουσε συνομιλίες του με τον Ντελ Ούτρι.
 
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονταν για να παρακολουθείται το «μακρύ χέρι» της Κόζα Νόστρα στην Βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παλέρμο, Πάολο Μπορσελίνο, που αργότερα σκοτώθηκε από βόμβα της μαφίας. 
 
Ο Μανγκάνο ήταν ύποπτος για διακίνηση ηρωίνης και ξέπλυμα χρήματος στο Μιλάνο, ενώ το 1993 επισκέφθηκε τον Ντελ Ούτρι όταν εκείνος ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της εκστρατείας του Μπερλουσκόνι. Ήταν ήδη γνωστή η υπόθεση της απόπειρας απαγωγής.
 
Ο Ντελ Ούτρι – τότε διευθυντής του διαφημιστικού κολοσσού του Μπερλουσκόνι, Publitalia – αργότερα έγινε γερουσιαστής του Φόρτσα Ιτάλια.
 
Ο πρώην γερουσιαστής βρίσκεται στο Λίβανο όπου συνελήφθη από την Ιντερπολ. Η Ιταλία θα ζητήσει την έκδοσή του και τον κατηγορεί για φυγοδικία – κάτι που αυτός αρνείται. Όμως έχει αναφερθεί πως χρησιμοποίησε τον χρόνο του στο εξωτερικό προκειμένου να τακτοποιήσει επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ του Μπερλουσκόνι.
 
Οι επαφές των δυο είναι εξαιρετικά στενές, ενώ από ότι φαίνεται έχουν μυστικά που θα πάρουν μαζί τους. Ο Ντελ Ούτρι, μάλιστα, είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους εκτός της οικογένειας του Μπερλουσκόνι που έχει εξασφαλίσει θέση στο ιδιωτικό μαυσωλείο στο Αρκόρε.