Ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν στα πλοία του Στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Τα δύο πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής Freedomwaves, το ιρλανδικό πλοίο Saoirse (“Ελευθερία” στα κελτικά) και το καναδικό Tahrir (“Ελευθερία” στα αραβικά), οδηγήθηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις στο Ashdod και οι ακτιβιστές συνελήφθησαν. Στην αποστολή συμμετέχουν και δύο Έλληνες, καπετάνιοι των πλοίων, οι Γ. Κλώντζας και Ζ. Στυλιανάκης. Διαβάστε εδώ τις εξελίξεις μέσω Twitter.

Ads
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλοι τα μέλη της αποστολής είναι καλά στην υγεία τους.  Από το πρωί της Παρασκευής, ο συντονιστής της ανθρωπιστικής αποστολής Freedomwaves («Κύματα Ελευθερίας») είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για ρεσάλτο των ισραηλινών δυνάμεων. 
 
Άλλωστε πλοία των Ισραηλινών είχαν πλησιάσει στα έξι μίλια το στολίσκο, από την Πέμπτη  ενώ ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από αυτόν.
 

Οι ανησυχίες του συντονιστή της αποστολής επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα. Οι ισραηλινοί εισέβαλαν στα δύο πλοιάρια της ανθρωπιστικής αποστολής, τα κατέλαβαν και τα οδήγησαν στο λιμάνι Ashdod, όπου τα μέλη του πληρώματος παραδόθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. 
 
Υπενθυμίζεται πως στο Ashdod, όπως τονίζει και η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», κρατούνται ακόμα και άλλα καταληφθέντα σκάφη διεθνών αποστολών αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων τα ελληνόκτητα «Αρίων», «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη».
 
Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τη συνομιλία μεταξύ του επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων και των δύο πλοιαρίων, που προηγήθηκε της εισβολής. Νωρίτερα είχε χαθεί η επαφή με τα δύο πλοιάρια. 

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, το νέο ρεσάλτο των ισραηλινών σημειώθηκε ενώ τα πλοιάρια βρισκόντουσαν σε διεθνή ύδατα, περίπου 40 με 60 μίλια έξω από τη Γάζα.
 
Ο μικρός στολίσκος που αποτελείται από το ιρλανδικό πλοίο Saoirse (“Ελευθερία” στα κελτικά) και το καναδικό Tahrir (“Ελευθερία” στα αραβικά) είχε αναχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης από τη νοτιοδυτική Τουρκία και αναμένονταν να φθάσει σήμερα στη Γάζα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης “Freedom Waves To Gaza” (Κύματα ελευθερίας προς τη Γάζα), τα μέλη των δύο πληρωμάτων και οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι αριθμούν 27 επιβαίνοντες στο στολίσκο που μεταφέρει φάρμακα αξίας 30.000 δολαρίων.  
 
Σημειώνεται πως αργά χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έλαβαν τη διαβεβαίωση της ‘Αγκυρας πως δεν θα συνοδέψει με πολεμικά της πλοία το στολίσκο που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας. 
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι εξετάζει την περίπτωση οι στολίσκοι που μελλοντικά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται το Ισραήλ.