Η κάψουλα Soyuz που έφερε ξανά στη Γη τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προσγειώθηκε στο Καζακστάν το πρωί της Τετάρτης.

Ads

Η ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος παραμονής τους στο Διάστημα -για την ακρίβεια 340 ημέρες– θα δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις παρατεταμένης παραμονής ανθρώπων στο Διάστημα και, σύμφωνα με τον Guardian θα μας φέρει «ένα βήμα πιο κοντά στο ταξίδι του Ανθρώπου στον Άρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

* Διάστημα καλεί Ελλάδα: Έλληνες φίλοι μου, σας εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ

Ads

* Ο άνθρωπος που έζησε έναν ολόκληρο χρόνο στο διάστημα [BINTEO]

* Εξερεύνηση του διαστήματος 2015… και έπεται συνέχεια

Μάλιστα, ο σταρ του Twitter Σκοτ Κέλι -που έχει στείλει μηνύματα και στους Έλληνες την περίοδο της διαπραγμάτευσης- έχει δίδυμο αδερφό, επίσης αστροναύτη, ο οποίος επίσης έχει ταξιδέψει στο Διάστημα και θα «χρησιμοποιηθεί» για «αντιπαραβολή» της φυσικής κατάστασης του.

image

H κάψουλα προσγειώθηκε κοντά στο Ζεζκαζγκάν του Καζακστάν στις 10:26 της Τετάρτης τοπική ώρα (04:26 ώρα Ελλάδας).

image

Τα συνεργεία εδάφους εντόπισαν την κάψουλα και περισυνέλεξαν τους τρεις αστροαναύτες, τον Αμερικανό αστροναύτη της ΝΑΣΑ, Σκοτ Κέλι και τους Ρώσους Μικάιλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόφ.

image

Οι αστροναύτες έφεραν μαζί τους και τους σπόρους ρόκας που είχε πάει στον διαστημικό σταθμό τον Δεκέμβριο ο Τιμ Πικ. Οι σπόροι θα δοθούν σε μαθητές για να εξετάσουν αν η εξέλιξή τους επηρεάστηκε από την διαστημική ατμόσφαιρα.

image

image

image

image