Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ κι έναν αιώνα, ήταν ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό, τη νύχτα της Πέμπτης. Οι νεκροί είναι επισήμως 58 έως αυτή την ώρα. 

Ads

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίσθηκε στους 8,1 βαθμούς από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών. Όπως κι αν έχει, «πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Νιέτο.

Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός στη χώρα

Πρόκειται επίσης για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985, που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και πολλές υλικές ζημιές στις υποδομές της χώρας. Είχε ισοπεδώσει μάλιστα τμήματα της Πόλης του Μεξικό. 

Ads

Τι αφήνει πίσω του ο σεισμός:

Το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός, αυτή τη φορά, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές στην Πόλη του Μεξικό. Οι κάτοικοι τρομαγμένοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ σε τμήματα της πόλης διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Σημειώνεται ότι η Πόλη του Μεξικό βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού. 

Η Πόλη του Μεξικό βυθίζεται στο σκοτάδι: 

Σε άλλες πόλεις, ωστόσο, κατέρρευσαν κτίρια. Στην την Χουτσιτάν στην Πολιτεία Οαχάκα, μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι. 

Καταστροφές σε σπίτια: 

Φόβοι για εγκλωβισμένους σε ξενοδοχείο: 

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας Μανουέλ Βάσκο ανακοίνωσε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».

Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Τσουνάμι 

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε στη νότια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό και αναμένονταν κύματα ύψους έως και 4 μέτρων. Η μεξικανική τηλεόραση έδειξε εικόνες της θάλασσας να υποχωρεί περίπου 50 μέτρα. Μέρος του πληθυσμού στα παράλια απομακρύνθηκε από τις εστίες του. Τελικά το τσουνάμι δεν ήταν καταστροφικό. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό έφθασαν τα 70 εκατοστά.

Ο χάρτης του σεισμού

image

Το δαχτυλίδι της φωτιάς 

Ο σεισμός έλαβε χώρα στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό με ιδιαίτερα υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Το 80% των σεισμών της περιοχής περίπου, τους δίνει το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς». 

image

Διαβάστε επίσης – Μεξικό: Τα μυστηριώδη φώτα που εμφανίστηκαν στον ουρανό μετά τον σεισμό και η εξήγησή τους [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]