Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν εκλέγεται τελικά νέος πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ.

Ads

Τέλος στο εκλογικό θρίλερ για την προεδρία της Αυστρίας μπαίνει, αφού μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ. Το αποτέλεσμα που κρίνεται στο νήμα, ωστόσο δεν βάζει τέλος στην επέλαση του φόβου της ακροδεξιάς στη χώρα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπης το βράδυ της Κυριακής, την πρωτιά είχε κερδίσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ με 51,9%, έναντι του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%. Οι 900.000 επιστολικές ψήφοι που καταμετρώνται όμως σήμερα ανατρέπουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του.

Ads

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.

Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Η πλατφόρμα του  Βαν Ντερ Μπέλεν είχε έντονα φιλο-Ε.Ε. χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού υποψηφίου.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει 6ετή θητεία και περιορισμένες αρμοδιότητες ως αρχηγός του κράτους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, κάτω σώμα του αυστριακού κοινοβουλίου, προκαλώντας γενικές εκλογές.

Η παραδοχή της ήττας

O ακροδεξιός επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχτηκε ήδη την ήττα του, με δήλωση του που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Ο Χόφερ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την μεγάλη τους υποστήριξη και δήλωσε στεναχωρημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως έγραψε θα παραμείνει πιστός στο πόστο του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος του να μην «αποθαρρύνονται» καθώς αυτή η εκλογική κούρσα είναι «μια επένδυση» για το μέλλον.

image

Τα πρώτα επίσημα σχόλια

Για απόρριψη του λαϊκισμού από την πλειοψηφία στην Αυστρία έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθεσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, σε ένα πρώτο σχόλιο για την ήττα της Ακροδεξιάς στις αυστριακές προεδρικές εκλογές.

«Νίκη Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία: ο λαϊκισμός απειλεί, η πλειοψηφία των πολιτών τον απορρίπτει, οι φιλοευρωπαίοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση», σχολίασε μέσω Twitter ο Γάλλος πολιτικός.