Ο Ροντρίγκο Μέντεγιν είναι από το Μεξικό. Και είναι οικολόγος. Αγωνίζεται για τη σωτηρία ενός συγκεκριμένου είδους νυχτερίδας, με μακριά μουσούδα, που η μοίρα της είναι δεμένη με το φυτό της μπλε αγαύης. Κι αυτό το κακτοειδές φυτό είναι υπεύθυνο με τη σειρά του για την αρωματική και πολύ διάσημη μεξικανική τεκίλα. 

Ads

Οι νυχτερίδες, αδικημένες, ήταν σχεδόν πάντα καταχωρημένες στην κατηγορία των πιο απεχθών ζώων στον κόσμο. Αυτό ίσως οφείλεται στην εμφάνισή τους ή στους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω τους και τις συνδέουν με τρομακτικές ιστορίες, νεκροταφεία και βαμπίρ. 

Ο Ροντρίγκο Μέντεγιν, σύμφωνα με το National Geographic, θέλει να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για τις νυχτερίδες. Όχι, δεν είναι ένα δαιμονικό ζώο που ρουφάει αίμα αλλά ένας αφανής ήρωας της φύσης. Γι’ αυτό και θέλει το πιο δυνατό εμπορικό σήμα του Μεξικό, δηλαδή η τεκίλα, να είναι φιλικό προς τις νυχτερίδες. Θεωρεί εξάλλου ότι μια φιλική προς τις νυχτερίδες τεκίλα θα δώσει σημαντική ώθηση στο παραδοσιακό προϊόν. 

Οι νυχτερίδες είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Εκτός από το γεγονός ότι καταναλώνουν μεγάλο αριθμό εντόμων που καταστρέφουν τις σοδιές, είναι σημαντικοί επικονιαστές (γονιμοποιούν τα φυτά). Ειδικά η νυχτερίδα Leptonycteris curasoae, για την σωτηρία της οποίας παλεύει ο Μέντεγιν είναι επικονιαστής της κακτοειδούς μπλε αγαύης από την οποία παράγεται η μεξικανική τεκίλα. 

Ads

Οι μεγάλες καταστροφές των οικοτόπων στο Μεξικό ήταν ιδιαίτερα επιβλαβείς για το μικρό αυτό είδος νυχτερίδας που καταγράφηκε για πρώτη φορά ως απειλούμενο στο Μεξικό το 1994. Μέχρι το 2008 το είδος εμφάνισε μια σχετική ανάκαμψη, κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Μέντεγιν που ήδη έχει λάβει το προσωνύμιο «ο Batman του Μεξικό». 

Ο Ροντρίγκο Μέντεγιν ξεκίνησε τις έρευνες και τις προσπάθειές του για τη σωτηρία της νυχτερίδας πριν από 20 χρόνια. Μεταξύ άλλων επιδίωξε εκπαιδευτικές καμπάνιες που διέλυσαν τους μύθους για τις νυχτερίδες και ενημέρωσαν τους Μεξικανούς για τη χρησιμότητά τους. 

Επίσης έκανε μεγάλο αγώνα για να πείσει τους αγρότες του Μεξικό να επιτρέπουν στα φυτά της αγαύης να ανθίζουν. Κι αυτό γιατί πολλοί αγρότες επιδιώκοντας να αυξήσουν την περιεκτικότητα του φυτού σε ζάχαρη έκοβαν τα λουλούδια πριν την επικονίαση.

Αφού όμως οι σοδιές αποδεκατίστηκαν από μύκητες και βακτήρια οι αγρότες – και με τις σοφές συμβουλές του Μέντεγιν – αποφάσισαν να επιτρέπουν σε ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς τους να ανθίζει. Έτσι και οι νυχτερίδες επέστρεψαν και επανεκκίνησε η επικονίαση της αγαύης. 

Το 2014 ο Μέντεγιν άρχισε να συνεργάζεται με το μη κερδοσκοπικό Tequila Interchange Project, μια συμμαχία, παραγωγών, επιστημόνων και barmen, που υποστηρίζει τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της αγαύης και της φυσικής γονιμοποίησής της που παράλληλα βοηθά τη διάσωση της νυχτερίδας. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου τα εμπορικά σήματα τεκίλας που θα πιστοποιηθούν ως φιλικά προς τη νυχτερίδα θα βρίσκονται στις αγορές των ΗΠΑ που είναι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση του ποτού.

«Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» λέει ο Μέντεγιν. «Θα βοηθήσει στη διάσωση της νυχτερίδας και της τεκίλας».