Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας ενέκρινε το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για αποστολή στρατού στην Κριμαία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Συμβούλιο θα ζητήσει από τον Πούτιν και την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας από την Ουάσινγκτον. Διεθνή μέσα μετέδωσαν πως ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς τα σύνορα ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου διευκρίνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και η απόφαση που έλαβε η Άνω Βουλή δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί σύντομα» . Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως «θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή». Νωρίτερα οι αρχές της Κριμαίας είχαν ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» στην ημιαυτόνομη φιλορωσική περιοχή της νότιας Ουκρανίας, ενώ από την πλευρά τους οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα οδηγήσει σε πόλεμο. Τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Υπενθυμίζεται πως ήδη οι αρχές της Κριμαίας έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απόσχισης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 

Ads

 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας μετά την απόφαση της Άνω Βουλής διευκρίνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία. «Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε. Νωρείτερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

Του αιτήματος Πούτιν είχε προηγηθεί η έκκληση του ρωσικού κοινοβουλίου για «προστασία με κάθε τρόπο του πληθυσμού της Κριμαίας από τις αυθαιρεσίες και τη βία». «Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία», τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν. Το ρωσικό κοινοβούλιο σημειώνει πως λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία είναι αδύνατη η διεξαγωγή νόμιμων και δημοκρατικών εκλογών. 

Η απόφαση της Άνω Βουλής για αποστολή στρατού στην Κριμαία ήταν ομόφωνη και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ελήφθη για την προάσπιση «των συμφερόντων και της ασφάλειας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος» που βρίσκεται στην περιοχή. Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή».
 
Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται γενικά το έδαφος της Ουκρανίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.

Ads

Η πρόεδρος του Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, σύμφωνα με το RT, ανέφερε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν δυνατή την αποστολή στρατού στην Κριμαία. «Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του στόλου μας στη Μαύρη Θάλασσα και των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία», σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως η Ρωσία δεν είχε παρέμβει τόσο καιρό περιμένοντας από τις δυτικές χώρες που στήριξαν την ανατροπή του Γιανουκόβιτς να τηρήσουν τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
 
Ωστόσο μετά τη «βίαιη αναταραχή», όπως είπε, τα δυτικά κράτη «δεν κατέληξαν σε κάποια μέτρα και δεν έδωσαν τις απαιτούμενες απαντήσεις». Σημειώνεται πως μετά την ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και ένοπλες νεοναζιστικές ομάδες και οργανώσεις, στην Ανατολική Ουκρανία και κυρίως στην περιοχή της Κριμαίας ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη νέα ηγεσία του Κιέβου. Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας έχουν τονίσει πως δεν αναγνωρίζουν την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση επισημαίνοντας την παρουσία των νεοναζί στους κόλπους των φιλοδυτικών δυνάμεων.
 
Διαβάστε επίσης:

Ο Βίταλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της φιλοευρωπαϊκών ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων, κάλεσε το κοινοβούλιο να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων τη γενική κινητοποίηση του στρατού ώστε να αντιμετωπιστεί «η ρωσική επιθετικότητα». Λίγη ώρα αργότερα ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες για σύγκρουση. Ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις και κόμματα, όπως το Σβόμποντα και ο «Δεξιός Τομέας», που πρωταγωνίστησαν στις αιματηρές συγκρούσεις και στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς, κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση». Διεθνή και Ρωσικά μέσα αναφέρουν πως οι νεοναζί καλούν και τους Τσετσένους αυτονομιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Ρωσία.  

«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε πόλεμο» προειδοποίησε ο μεταβατικός πρόεδρος, αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός δήλωσε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό ΄Ντιμτρι Μεντβέντεφ και του ζήτησε να ανακαλέσει τους Ρώσους στρατιώτες στη βάση τους στην Κριμαία, ενώ παράλληλα του πρότεινε να προχωρήσουν σε συνομιλίες.

Νωρίτερα το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως τη νύχτα της Παρασκευής «άγνωστοι ένοπλοι που είχαν σταλεί από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας». Η Ρωσία κάνει λόγο για «ύπουλη προβοκάτσια» από τις νέες αρχές του Κιέβου που είχε ως στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξαν θύματα αλλά δεν γίνεται αναφορά σε αριθμό.
 
«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών. Επιβεβαιώνεται η επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», κατέληγε η ανακοίνωση. 

Έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. «η Ρωσία θα υπερασπιστεί σθεναρά και ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται», έχει επισημάνει το Κρεμλίνο. Σε επιφυλακή ωστόσο έχουν τεθεί και τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ώρες πως ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως αεροδρόμια και αντιπυραυλικές βάσεις. 

Από την πλευρά τους οι νέες αρχές του Κιέβου έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ένοπλη εισβολή. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υποστήριξε πως στην ουσία «η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008».
 
Η Ουκρανία, μέσω του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, ανέφερε πως η χώρα είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία. Ωστόσο το Κίεβο ζήτησε από τον ΟΗΕ «να λάβει απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι επικίνδυνες εξελίξεις». Μετά από κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.
 
Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος. 

* Ζωντανή μετάδοση από το RT

Ύψωσαν ρωσική σημαία στο Χάρκοβο 

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, κατά τη διάρκεια μιας φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία κατέληξε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο κυβερνείο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγω για αρκετούς τραυματίες. 

Φιλορωσικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία. Και στο Ντόνετσκ διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής κυβέρνησης υψώνοντας τη Ρωσική σημαία. Οι διαδηλωτές διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τις αρχές του Κιέβου. Στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Ρωσία» και «Όχι στους Φασίστες».