Εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με την διανοητική-ψυχική υγεία και την ανεπάρκεια του Προέδρου Τραμπ να κρατά στα χέρια του τους κώδικες των πυρηνικών, τους οποίους έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει, οποιοσδήποτε ήταν ύποπτος ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να αναγνωρίσει μια καμήλα ή να ζωγραφίσει ένα ρολόι, μπορεί τώρα να κοιμάται ήσυχος.

Ads

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, μετά το τεστ «Montreal Cognitive Assessment» (Moca), στο οποίο υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για να αποδείξει τη διανοητική του ικανότητα.

Μάλιστα ο γιατρός του διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να υποβληθεί σε αυτό το τεστ για να σταματήσουν οι κριτικές και οι αμφιβολίες για τη διανοητική του κατάσταση.

Η γνωστική αξιολόγηση του Μόντρεαλ που σχεδίασε ο γιατρός Ζίαντ Νασρεντίν και δημοσιεύθηκε το 2005, χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από νοητικά προβλήματα, κυρίως ελαφρά ή Αλτσχάιμερ.

Ads

Αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο μίας σελίδας, το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τις γλωσσικές ικανότητες, τον προσανατολισμό, την ικανότητα να εκτελεί απλές μαθηματικές πράξεις. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 λεπτά.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να αντιγράψουν έναν κύβο, να ζωγραφίσουν ένα ρολόι που θα δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα, να αναγνωρίσουν τρία ζώα. Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβουν μια σειρά λέξεων και αριθμών, να κάνουν μια σειρά απλών αφαιρέσεων, όπως 100-7, μετά 93-7 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ο εξεταζόμενος παίρνει τρεις βαθμούς εάν μπορεί να σχεδιάσει ένα ρολόι που υποδεικνύει το χρόνο «10 και 11 λεπτά». Ο Τραμπ κατάφερε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να πάρει 30 στα 30.

Σύμφωνα με τα αρχεία δεν υπάρχει άλλος Πρόεδρος που να έχει υποβληθεί σε αυτήν την αξιολόγηση, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Atlantic, ο συντάκτης του οποίου αναρωτιέται αν είναι καθησυχαστικό ότι ο Τραμπ πέρασε αυτό το τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο κι αν αυτό είναι ικανό να αξιολογήσει την ικανότητα ενός προέδρου.

Εξάλλου, ειδικοί για το Αλτσχάιμερ επισημαίνουν ότι αυτή η εξέταση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάσχει κάποιος από μια άλλη εκφυλιστική πάθηση.