Ads

Αψηφώντας τον καρκίνο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ξεκίνησε νέα μάχη για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας. Με τον γνωστό ενθουσιασμό του, ξεκίνησε την εκστρατεία παρελαύνοντας μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Δευτέρα.

Στέλνοντας φιλιά και χαιρετώντας το πλήθος που φώναζε συνθήματα, ο Τσάβες μετέβη στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητα του για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Εν μέσω φημών ότι ο καρκίνος είναι σε τόσο προχωρημένο στάδιο που δεν μπορεί να επιβιώσει μέχρι την ημέρα των εκλογών, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα επάνω του. Όμως ο χαρισματικός ηγέτης εξέπληξε πολλούς από τους αμφισβητίες περπατώντας, χωρίς να δείχνει ότι υποφέρει, τη μικρή απόσταση από το όχημα μέχρι το γραφείο της εκλογικής επιτροπής.

Ads

Αν υπήρχε κάποια διαφοροποίηση από τις συνήθεις δημόσιες εμφανίσεις του, σχολιάζει ο Guardian, ήταν ότι παρέμεινε στενά πλαισιωμένος από τους συμβούλους του και δεν αποτόλμησε να αναμειχθεί με το πλήθος.

Παρ ‘όλα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ντυμένοι στα κόκκινα βγήκαν στους δρόμους για να ακούσουν την ομιλία του.

Ο Τσάβες έχει μειώσει το πρόγραμμα δημόσιων εμφανίσεων του τον τελευταίο χρόνο καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου μήνα στην Κούβα για θεραπεία ακτινοβολίας. Αν και η ακριβής διάγνωση του αντιμετωπίζεται ως κρατικό μυστικό, ο πρόεδρος δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι πρόσφατες εξετάσεις έδειξαν ότι η θεραπεία του πήγαινε καλά.

Την Δευτέρα αμέσως μετά την “παρέλαση” μπροστά στους οπαδούς του πήγε στην δημόσια τηλεόραση όπου εμφανίστηκε για περισσότερο από δύο ώρες. Μάλιστα τραγούδησε για περίπου δέκα λεπτά λαϊκά “joropo” τραγούδια και τον ύμνο των ενόπλων δυνάμεων. Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι στοχεύει να πουλήσει τον πλούτο της χώρας στις πολυεθνικές.

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις

Οι ανησυχίες για την υγεία του δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη δημοτικότητά του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται του 39χρονου αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο θέλοντας να τονίσει την καλή φυσική του κατάσταση -σε αντίθεση με τον Τσάβες – συμμετείχε σε ερασιτεχνικό αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων.

“Κατά μία έννοια, ο Τσάβες μάχεται τον εαυτό του”, λέει ο καθηγητής Μιγκέλ Τίνκερ Σάλας, ιστορικός και ειδικός στην Βενεζουέλα στο Pomona College του Λος Άντζελες.

“Πολλές δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που διενεργεί η αντιπολίτευση, δείχνουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου. Εάν ο Τσάβες ξεπεράσει την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί τον τελευταίο χρόνο και είναι σε θέση να συμμετάσχει σε μια δυναμική καμπάνια είναι δύσκολο να επικρατήσει ο Καπρίλες”, λέει ο καθηγητής.

Στην εμφάνισή του τη Δευτέρα, ο Τσάβες διέψευσε τις φήμες ότι δεν είναι πλέον σε θέση να περπατήσει λόγω της μετάστασης. Ωστόσο, οι ανησυχίες και οι φήμες εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνει ο Guardian.

Ο Τσάβες τροποποίησε το σύνταγμα του 2003 καταργώντας τους περιορισμούς της προεδρικής θητείας και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να βρίσκεται εσαεί στα ηνία της Βενεζουέλας. Τώρα θα πρέπει να δείξει ισχυρότερα σημάδια σωματικής ανάκαμψης για να υπονομεύσει τα επιχειρήματα των αντιπάλων του σχετικά με την ικανότητά του να κυβερνήσει την χώρα για την επόμενα έξι χρόνια.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσάβες είναι ο πιο ανταγωνιστικός υποψήφιος, και ότι χωρίς αυτόν η συνέχεια του σοσιαλιστικού σχεδίου του βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά η νίκη στις εκλογές (χωρίς να υπάρχει σαφής διάγνωση της υγείας του) επιμηκύνει την αβεβαιότητα που ζει η χώρα”, σημειώνει  ο John Magdaleno, ένας πολιτικός αναλυτής στο Καράκας.