Ο Ορχάν Παμούκ κατήγγειλε σήμερα την τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι δεν δημοσίευσε συνέντευξη που της παραχώρησε, διότι σε αυτή τάχθηκε εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ads

Ερωτηθείς σχετικά από μια πλατφόρμα κατά της λογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τη Susma («Σιωπή»), ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ επιβεβαίωσε ότι παραχώρησε μια «εκτενή και ωραία συνέντευξη» στην εφημερίδα Hurriyet, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε πως πρόκειται «να ψηφίσει “όχι” στο δημοψήφισμα και εξήγησε τους λόγους της απόφασής αυτής».

Η συνέντευξη, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μπει στο φύλλο της Hurriyet που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα, «δυστυχώς (…) δεν δημοσιεύθηκε», πρόσθεσε ο συγγραφέας.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το θέμα από την εφημερίδα η οποία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Dogan από τους ισχυρότερους της Τουρκίας. 

Ads

Σημειώνεται ότι μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει διώξεις σε όλους όσους θεωρεί αντιφρονούντες ενώ ο Τύπος υφίσταται πιέσεις και λογοκρισία και οι δημοσιογράφοι διώξεις. 

Στην περίπτωση του Ορχάν Παμούκ εκτιμάται ότι η εφημερίδα αυτολογοκρίθηκε εξαιτίας του κλίματος αυτού. Μετά το πραξικόπημα δεκάδες ΜΜΕ έκλεισαν, εκατοντάδες δημοσιογράφοι απολύθηκαν ενώ πολλοί έχουν βρεθεί στη φυλακή. 

Απολύθηκε και παρουσιαστής 

Ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Kanal D, το οποίο επίσης ανήκει στον όμιλο Dogan, απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού ανακοίνωσε δημόσια – μέσω twitter – ότι είναι αντίθετος στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα, ο όμιλος έκανε λόγο περί μιας «παραβίασης» των «αρχών δεοντολογίας» του: «Το καθήκον των μέσων (του ομίλου) Dogan δεν είναι να επιβάλλουν το “ναι” ή το “όχι”», ανέφερε.