Κατά της γερμανικής λιτότητας και υποστηρικτικός προς τις θέσεις του ευρωπαϊκού νότου εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

Ads

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικρίνει έντονα την πολιτική της λιτότητας που προωθεί η Γερμανία και εκφράζει την υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. 

«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε να αναφύονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι», τονίζει ο Μπαράκ Ομπάμα και προσθέτει ότι «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και η συνολική πολιτική ενόραση του Ρέντσι είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Ads

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θεωρεί ότι στη συγκυρία αυτή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δίκιο να εισάγει μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης να διεκδικεί περισσότερο «χώρο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ένωση», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά «σε στιγμές σαν κι αυτές είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πόσο οι χώρες μας και οι ζωές μας ευνοούνται από την ολοκλήρωση αυτή».

Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι «οι θετικές αυτές επιπτώσεις να μπορέσουν να γίνουν κτήμα και εμπειρία όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, και τυχόν πολιτικά, οικονομικά ή πολιτιστικά προβλήματα, να τύχουν της σωστής αντιμετώπισης». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχεται το βράδυ σε επίσημο δείπνο τον Ματέο Ρέντσι, τον οποίο θα συναντήσει επίσης προηγουμένως, κατά τη διάρκεια του πρωινού, στον Λευκό Οίκο.