«Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2012 ανακήρυξε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το περιοδικό Time. O Ομπάμα, που εξασφάλισε το Νοέμβριο μια δεύτερη τετραετή θητεία στο Λευκό Οίκο κατάφερε να επικρατήσει των υπολοίπων επτά υποψηφιοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το διάσημο μποζόνιο του Χιγκς.
 

Ads

Υποψήφιοι για «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apple Τιμ Κουκ και η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 15χρονη Πακιστανή μαθήτρια που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.
 
Το περιοδικό κατέληξε φέτος στον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο αποκαλεί «αρχιτέκτονα της Νέας Αμερικής». Χαρακτηριστικά, το Time γράφει: «Βρισκόμαστε εν μέσω ιστορικών πολιτιστικών και δημογραφικών αλλαγών και ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί σύμβολο και κατά κάποιο τρόπο ο αρχιτέκτονας αυτής της νέας Αμερικής. Το 2012, ανακάλυψε και σφυρηλάτησε μια νέα πλειοψηφία, μετέτρεψε την αδυναμία σε ευκαιρία και προσπάθησε, εν μέσω μεγάλης αντιπαλότητας, να δημιουργήσει μια τελειότερη ένωση».
 
Το 2011, το Time είχε ανακηρύξει «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον «ανώνυμο Διαδηλωτή».

image

Η αναγνώριση κάποιου ως «Προσώπου της Χρονιάς» σημαίνει ότι το περιοδικό αναγνωρίζει ότι αυτό το άτομο επηρέασε περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους τον πολιτισμό και κυριάρχησε στην ειδησεογραφία κατά τη διάρκεια του έτους.

Ads