Παρακάμπτοντας το «μπλόκο» των ρεπουμπλικάνων και του λόμπι των όπλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, μέσω αυστηρότερων ελέγχων. Στη σκιά των δεκάδων θυμάτων εξαιτίας της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Το λόμπι αυτό μπορεί να κράτα για την ώρα το Κογκρέσο υπό ομηρία, δεν μπορεί όμως να κρατά την Αμερική όμηρο», τόνισε.

Ads

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως η απραξία σχετικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής πρέπει να σταματήσει, όπως και οι δικαιολογίες που τη συνοδεύουν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι πλέον όλοι όσοι εμπορεύονται όπλα θα πρέπει να ελέγχονται και να φέρουν άδεια, ενώ τόνισε ότι θα εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός ελέγχου για το παρελθόν όσων επιθυμούν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι επικίνδυνοι.

Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι πωλούν όπλα μέσω διαδικτύου ή σε εκθέσεις θα πρέπει να εγγραφούν ως έμποροι όπλων και να διενεργούν ελέγχους στο παρελθόν και στα στοιχεία των πελατών τους, κάτι που έως τώρα δεν είναι απαραίτητο. «Ένας βίαιος κακοποιός μπορεί να αγοράσει ένα όπλο στο ίντερνετ χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία ερώτηση […] Όλοι θα πρέπει να συμμορφώνονται σε ενιαίους κανόνες», είπε.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στην επίθεση στα σχολεία. «Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά θυμώνω», είπε και πρόσθεσε: «Το ίδιο συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους του Σικάγο».

Η συγκίνηση του Ομπάμα

image

Όπως τόνισε, 30.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ένοπλη βία. «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη σφαγή ως τίμημα της ελευθερίας» σημείωσε, ενώ οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Τόνισε ωστόσο πως μια νέα κουλτούρα για τα όπλα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα. «Δεν θα συμβεί στη διάρκεια αυτής της θητείας του Κογκρέσου. Δεν θα συμβεί στη διάρκεια της προεδρίας μου. Αλλά πολλά πράγματα δεν έγιναν εν μία νυκτί» σημείωσε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση των Αφροαμερικανών και στα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως γνωρίζει ότι τα μέτρα που προτείνει δεν θα σώσουν όλα τα θύματα των όπλων, όμως σημείωσε ότι τουλάχιστον «θα σωθούν κάποια». Και οι κανόνες κυκλοφορίας αποτρέπουν όλα τα δυστυχήματα, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται, ανέφερε με νόημα.

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο – Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία – ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό της οπλοκατοχής, κάνοντας λόγο για συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών Πολιτών.

Ολόκληρη η ομιλία

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του σημείωσε πως «μπορούμε να περιορίσουμε την οπλοκατοχή, χωρίς να παραβιάσουμε το Σύνταγμα». Παρουσιάζοντας τα μέτρα που σκοπεύει να προωθήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο έχει μπλοκάρει στο παρελθόν νομοσχέδια που προωθούσε για αυστηρότερους ελέγχους, σημείωσε πως πλέον η χώρα πρέπει να αισθανθεί το «επείγον» της υπόθεσης, ενώ τα θύματα από τις ένοπλες επιθέσεις, ακόμη και σε σχολεία, διαρκώς αυξάνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο εξαπέλυσε επίθεση στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, καταγγέλλοντας πως πολιτικοποιούν το ζήτημα της οπλοκατοχής με μόνο στόχο να κερδίσουν εκλογικές μάχες της στιγμή που «άνθρωποι πεθαίνουν». Τόνισε ωστόσο πως η πλειοψηφία των Αμερικανών και των κατόχων όπλων είναι υπέρ των καλύτερων ελέγχων και σημείωσε πως έως ότου να υπάρχει ένα Κογκρέσο που «συμφωνεί με την πλειοψηφία» των πολιτών οφείλει να αναλάβει μόνος του πρωτοβουλίες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ακόμη πως θα βελτιωθεί η ιατρική φροντίδα και πρόνοια για άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα. Σημειώνεται πως οι ψυχικές ασθένειες έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς Ρεπουμπλικάνους και εκπροσώπους των λόμπι των όπλων, ως εξήγηση για την ένοπλη βία, αντί για την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή. Τέλος, θα υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε τα νόμιμα αγορασμένα όπλα να μην είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε. «Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να αγοράσει ένα κουτό ασπιρίνη, δεν θα έπρεπε να μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη ενός όπλου», σχολίασε.