Ads

Πρόθυμος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας, ωστόσο, την πίεση για την χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά το 16λεπτο διάγγελμά του προς τον αμερικανό λαό. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για την έγκριση σχετικά με τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας και ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Υποστήριξε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν η διπλωματική προσπάθεια μπορεί να είναι επιτυχής καλώντας τον αμερικανικό στρατό να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που αυτή τη προσπάθεια αποτύχει.

 
Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής, αναφερόμενος στη ρωσική πρωτοβουλία.
 
«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ» επισήμανε.

Ads

 

Παρότι ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Ομπάμα έσπευσε  να τονίσει ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι. «Έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία» προειδοποίησε.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι αρχικά η Ουάσιγκτον αντιστεκόταν στο αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θεωρώντας ότι δεν θα επέλυε  τον εμφύλιο πόλεμο, έως ότου είδε τις εικόνες από την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.
 
«Ξέρουμε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση Άσαντ. Διένειμαν μάσκες στο προσωπικό τους και εξαπέλυσαν ρουκέτες από περιοχή ελέγχου τους σε 11 γειτονιές που επιδιώκουν να εκκαθαρίσουν από τις αντίπαλες δυνάμεις» τόνισε και εξήγηση ότι η απόφαση για χτύπημα περιορισμένης έκτασης ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί μια ανάλογη επίθεση στο μέλλον και να γίνει ξεκάθαρο σε  όλο τον κόσμο ότι η χρήση χημικών όπλων δεν είναι ανεκτή. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν θα «πατήσει αμερικανική μπότα στη Συρία»όπως συνέβη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
 
«Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει» σημείωσε.
 
«Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας» δήλωσε από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, απ΄ όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
 
Η αναβολή στο Κογκρέσο
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για την έγκριση σχετικά με τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Ρωσία να επιτύχει την παράδοση από την Συρία των χημικών όπλων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση της Δαμασκού.
 
«Αυτό που θέλει ο Ομπάμα είναι να ελέγξει πόσο σοβαρή είναι η πρόθεση της Συρίας και της Ρωσίας να απαλλαγούμε από αυτά τα χημικά όπλα στην Συρία. Θέλει χρόνο για να το ελέγξει» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λέβιν σε δημοσιογράφους.
 
Νωρίτερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κάλεσε τον Άσαντ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται για να  προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη στην χώρα του.
 
Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Συρία προτίθεται να υπογράψει την διεθνή σύμβαση για τα χημικά όπλα, ο Κέρι υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η Δαμασκός θα κρατήσει τον λόγο της και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει οι ΗΠΑ να εργαστούν τις προσεχείς ημέρες μαζί με τη Ρωσία για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.
 
Ο αμερικανός υπουργός, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι θα αποστείλουν σήμερα στους Αμερικανούς τις λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία τους να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. «Ο Λαβρόφ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες για τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε αυτό» πρόσθεσε. «Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η ρωσική πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.
 
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη της Ελβετίας τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.